Aangrijpende reportage NRC: ‘Alles valt uit elkaar in Gaza’

Alles valt uit elkaar in Gaza. De bestanden, de huizen, de mensen, en de kinderen. Zo begint een aangrijpende reportage in het NRC. De krant schrijft hoe Israël het afgelopen weekend heeft huisgehouden in de wijk Shejaia in Gaza City. Hieronder een samenvatting. F-16-bommen Auto’s en ziekenwagens arriveren met tientallen gewonden bij het Shifa-ziekenhuis, gevolgd door honderden vluchtelingen die doodsbang proberen een veilige plek te vinden. Het eerste slachtoffer dat op zondagochtend het ziekenhuis wordt binnengebracht, is een Palestijns meisje met bruine krulletjes dat hevig trilt van de shock. Ze heeft verwondingen aan haar linkerbeen en volgens een arts zit er mogelijk nog een stuk metaal in haar bovenrug. „Ze heet Nawal”, zegt haar tante Iman, terwijl ze het kleine meisje probeert te kalmeren.
„We sliepen vanochtend nog in het huis van mijn broer in Shejaia”, vertelt Iman. „Mijn broer en zijn echtgenote, hun vijf dochters en ik. Toen begonnen F-16-bommen in de wijk te vallen en werden de muren van het huis omver geblazen. We kropen uit het puin en werden afgevoerd in de auto’s van enkele wijkbewoners.” De kleine Tala In het ziekenhuis kan tante Iman weinig meer doen dan het hoofdje van de kleine Nawal liefkozend vasthouden. Ze heeft net gezien hoe Nawals zesjarige zusje Tala is overleden. „Tala’s hersenen hingen uit haar schedel, ik wist dat ze het niet zou overleven”, zegt ze in tranen. Verderop wordt de kleine Tala in een wit lijkkleedje naar buiten gebracht. De vader en moeder van Nawal en Tala raakten ook gewond, maar tante Iman weet niet waar ze zijn.
Armenwoningen Afgelopen vrijdag lag Shejaia, een wirwar van smalle straatjes en ongerepte ruwe armenwoningen, ook al onder vuur van het Israëlische leger. In het huis van de familie Amtez zijn de avond tevoren drie doden gevallen toen een tankgranaat het huis trof. De neefjes Muhamed (2,5 jaar), Muhamed Ibrahim (13) en Abed (24) kregen de scherven van de granaat en het scherpe gruis van de muren in hun gezicht. „Vooral de kleine Muhamed was erg toegetakeld”, vertelt hun oom Radi Saudi (56). „We hebben hem in stukken moeten oprapen en begraven.”
Net Syrië  In de hoofdstraat staat een doorzeefde ziekenwagen – verplegers van het Shifa-ziekenhuis hebben al gezegd dat ze ’s ochtends zijn beschoten toen ze gewonden probeerden weg te halen. Nu rijden ziekenwagens heen en weer met gewonden en lijken. Brandweerwagens proberen de branden te blussen. Enkele overgebleven wijkbewoners komen beduusd aanwandelen. „Gaza is veranderd in Syrië”, stamelt Nadal, een jongen van 24.
Plots weerklinkt het ijle gefluit van een Israëlische bom. Een halve seconde, dan een droge ontploffing slechts even verderop. Er dwarrelt gruis neer van de omliggende gebouwen. Enkele seconden later volgt weer gefluit, en nog een knal. De Israëlische F-16’s en tanks hebben Shejaia veranderd in één grote ruïne.

Bron(nen):   NRC      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. LikoedNederland

  Israel riep de wijkbewoners al dagen geleden op om te vertrekken, Hamas riep ze op om te blijven als menselijk schild.

 2. Glorix

  De bevolking van Gaza heeft via Hamas democratisch gekozen voor oorlog, ze hebben wat ze wilden.

 3. Burgermans

  Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Hamas heeft van Gaza een relifascistische Apartheidsstaat gemaakt.

 4. Pietje_Precies

  dit is natuurlijk wel gewoon kut, want oorlog is altijd vreselijk. Maar je had ook 10 van deze artikelen over Syrie kunnen schrijven. maar ja, daar doen geen Joden mee. daar schiet de ene Moslim de andere overhoop. Ik denk dat de Israelis het alsnog zo voorzichtig mogelijk doen, omdat al hun acties onder een vergrootglas liggen. En op voorbijrijdende ambulances schieten? Ik wed dat dat uit propagandistische overweging door Hamas word gedaan. Die offeren graag mensen op voor propagandadoeleinden.

 5. Point

  Precies, Jodenhaat in de NRC, what’s new. Het is al eerder gezegd; Wie had er medelijden met de Duitser bevolking en kinderen in maart/april 1945 toen er ook zo’n machtig leger optrok om af te rekenen met de ‘vijand’?

  Stop met raketten op- en agressie naar Israel en de oorlog is voorbij.

  Waar blijven trouwens die zielige verhalen in de NRC over de dode Israelische soldaten? O ja, dode joden daar kunnen we niets mee in de NRC.

 6. Truthseeker

  Hamas gebruikt onschuldige kinderen en vrouwen als menselijk schild daar hoor je niemand over

  De 10 gebruikelijke fases in de media, waarin een “standaard” crisis tussen Hamas en Israël verloopt:

  Fase 1: Hamas provoceert Israël door te proberen Israëli´s gevangen te nemen, Israëli´s te doden en/of massaal raketten op toevallige doelen in Israël af te vuren. De wereldpers gaapt en er wordt zelden of helemaal niet over bericht.

  Fase 2: Op zeker moment zijn de Israëli´s de provocaties van Hamas beu. Ze reageren met chirurgische luchtaanvallen tegen bepaalde terroristische doelen, waarbij ze proberen Arabische burgerslachtoffers te vermijden.

  Fase 3: Er gaat een belletje rinkelen bij de journalisten dat de Israëli´s gereageerd hebben en ze beginnen het conflict tot onderwerp te maken; in de regel met de volledig misleidende titel: “Israël valt Gaza aan” – dat komt ongeveer overeen met wanneer kranten in september 1939 geschreven zouden hebben: “Engeland en Frankrijk vallen Duitsland aan”…

  Fase 4: Hamas vuurt massaal raketten af – bijna altijd vanuit burgerhuizen. Gelukkig richten de raketten geen grote schade aan, omdat Israël het raketafweersysteem “Iron Dome” heeft ontwikkeld. Wanneer Israël reageert en het huis verwoest, zijn Hamas en de journalisten blij. Nu hebben ze hun verhaal. Dat Israël zijn geld voor een raketafweersysteem en Hamas voor raketten heeft gebruikt, wordt door de journalisten ten nadele van Israël uitgelegd: Israël heeft “Iron Dome”, de zielige Palestijnen hebben niets…

  Fase 5: De journalisten houden nu hun microfoons onder de neus van Arabieren, die in burgerkleding burgerslachtoffers beklagen. Journalisten houden onder elkaar een wedstrijd wie het meeste medelijken kan wekken voor de arme Arabieren. Slechts uiterst zelden brengen ze reportages over Israëlische slachtoffers van de raketten van Hamas.

  Fase 6: De VS, de EU en de VN en alle mogelijke anderen verlangen nu van Israël zich te “matigen”. Stel je voor dat Israël “buitenproportioneel” zou reageren. Dat zou immers Hamas bang kunnen maken…

  Fase 7: Arabieren in burger laten aan van ontsteltenis druipende journalisten huizen zien die door bommen werden getroffen, en beklagen al die kinderen, vrouwen en oude mannen die door de boze Israëli´s gedood werden. Een heel groot deel van deze huizen werd tijdens de laatste oorlog getroffen, maar dat weten de journalisten niet, en dat interesseert hen overigens ook niets. Dat voor een niet gering deel ook “nieuwe” huizen door verdwaalde raketten van Hamas getroffen kunnen zijn, interesseert de journalisten ook niet.

  Fase 8: DeVS = Obama, de EU en de VN dringen er bij Israël op aan de militaire operaties stop te zetten, voordat deze helemaal uitgevoerd zijn.

  Fase 9: Via Egypte/Jordanië enz. wordt weer via onderhandelingen een wapenstilstand bereikt.

  Fase 10: De VS en de EU beginnen onmiddellijk met de financiering van de wederopbouw van Gaza. Het zou toch erg zijn wanneer Hamas/Palestijnen nare gevolgen van hun raketaanvallen zouden ondervinden – dan kan het immers zijn dat ze hiermee zouden stoppen.

  En wat als de Arabische broedernaties eindelijk eens de “Palestijnse vluchtelingen” als burgers erkennen en

  de wereldgemeenschap Israël zou verdedigen als bruggenhoofd tegen de scharen islamitische Jihadisten?

 7. PaulusJ

  No Jews No News.

  Deze ellende gebeurd op dit moment in tientallen landen/regio’s ter wereld in duizendvoud. Daar dient het geen doel, anders dan religie (sunni-sjia) vermengd met haat, macht, of gewin). het betreft moslims v.s. moslims, dus no jews, no news voor NRC en haar lezers, immers goed volk. Daar is de lezer niet in geïnteresseerd. Het is op die plekken trouwens ook echt levensgevaarlijk om rond te lopen en de omstandigheden zijn slecht.

  Nee dan liever de moraalridder uithangen vanuit een veilig 4 sterren hotel veilig met de (israëlische) beschermingen die journalisten in Israël, West Bank en Gaza hebben.

  In Gaza is de strijd fundamenteel anders: Israël is gedwongen zijn bevolking te beschermen tegen de duizenden raketten van Hamas. Zo simpel.

  Probleem in Gaza: 46% van de bevolking is kind. 75% (schatting) is Hamas.
  Probleem Hamas gebruikt woonwijken, kinderen, vrouwen, scholen ziekenwagens en ziekenhuizen in en voor hun strijd

  Dat verklaart veel maar dat verzwijgen de NRCers

  Ook mag daar mag de pers vrij rondlopen, in tegenstelling tot andere brandhaarden.

  Dus de krokodillentranen na decennia je mond te hebben gehouden over de terreur die Hamas uitoefent. Ook over haar eigen bevolking. Jarenlang wegkijken en goedpraten van de ware aard van Islam, veel Moslims in de wereld en de Arabische politiek. En dan nu groot uitpakken is niet allen leugenachtig, eenzijdig en hypocriet; het is de nieuwe vorm van antisemitisme vermomd als israëlkritiek en mede oorzaak van de Jodenhaat in onze straten. Slijpsteen van de haat. Zo simpel is het.

  Lees vooral (en dik 10 jaar te laat) dit stuk uit de NRC.
  http://www.nrcreader.nl/artikel/6318/antisemieten-als-helden-ingehaald-in-moslimwereld

 8. JEHamburger

  Ach, als ik deze reacties zo lees dan geloof ik dat Hamas de artillerie en de tanks afvuurt, en de helikopters en vliegtuigen bestuurt die hun bommen en raketten gooien, niet? Want eh, Israël is NERGENS verantwoordelijk voor toch? Dat probeert juist uit alle macht de bevolking van de Gazastrook te beschermen.

  Ask the Gazans.

Reacties niet toegestaan