Goed en kwaad. Donny M., de man met twee gezichten

Donny had twee gezichten. Een goed en een kwaad”, vertelt zijn beste vriend aan Het Laatste Nieuws. “Ik heb hem vaak zien veranderen”, zegt hij. “Maar in al die jaren heb ik nooit gemerkt dat Donny een ongezonde interesse had in kinderen.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Donny M. (22) opgepakt bij hem thuis in Geleen. M. wees de speurders de plaats aan waar het lichaam van de negenjarige Gino van der Straeten even later gevonden werd, niet ver van zijn eigen woning. M. wordt verdacht van de ontvoering van Gino en van betrokkenheid bij zijn dood.

De jongen blijkt niet zijn eerste slachtoffer. In 2017 zat M. vijf maanden in de jeugdgevangenis nadat hij als 17-jarige twee jongens in Sittard mishandelde en misbruikte. Er waren ook al klachten over Donny M. in de kinderopvang van zijn pleegmoeder, toen hij elf jaar oud was.

M. groeide op in instellingen, maar werd ook lange tijd opgevangen door een pleeggezin in Sittard. “Donny had heel weinig contact met zijn biologische moeder”, zegt zijn vriend. “Hij vertelde enkel lelijke dingen over haar. Sinds wij elkaar kennen, heeft hij haar nooit ontmoet, en dat is toch al een jaar of tien.”

Een vrouw uit Sittard vertelt hoe ze Donny M. in 2012 leerde kennen als ‘een nette, kleine jongen’. Haar zoontje zat 10 jaar geleden in de opvang bij de pleegmoeder van M., die ook kinderoppas was. “Mijn zoon ging daar voor het eerst toen hij 3,5 maanden was. Dat was handig want ik werkte in nachtploegen.”

Net voor zijn eerste verjaardag merkte de moeder dat er iets scheelde. “Toen ik hem ging afhalen waren zijn geslachtsdelen soms geïrriteerd. Ik heb dat gemeld en het gastouderbureau heeft een onderzoek ingesteld. M. bekende vrijwel meteen.” Volgens de vrouw biechtte Donny M. op dat hij seksueel heel erg nieuwsgierig was, maar dat zijn pleegouders hem daarbij niet hielpen. “Dus ging hij zelf maar op onderzoek”, zegt de vrouw. Zij spreekt van meerdere slachtoffers, zowel jongens als meisjes, allemaal onder de vier jaar.

Dat is jong, maar het is ook weer niet helemaal uitzonderlijk. Volgens Danièle Zücker, doctor in de psychologie en een van de weinige profilers in België, is 13 à 14 jaar vaak de leeftijd waarbij een verkrachter de eerste keer toeslaat. “Bij zulke jonge daders is het risico op herhaling heel groot,” zegt z`e tegen De Morgen

Zijn vriend vertelt in Het Laatste Nieuws dat Donny vanaf zijn veertiende diefstallen pleegde, en vuilnisbakken, auto’s en tuinhuisjes in brand stak.

Donny M. moest van de jeugdrechter na zijn veroordeling in 2017 in behandeling. Het is niet duidelijk of hij die behandeling ook heeft ondergaan.

Tijdens het proces komt ter sprake dat M. tal van problemen heeft, en dat hij persoonlijk behoorlijk in de knel zit. Marja Rullens, moeder van een van van de slachtoffertjes, herinnert zich dat zijn pleegouders noemden dat hij ’niet alleen kon worden gelaten’. „Er is gesproken over zaken als ADHD, autisme.” Bij zijn pleegouders zit hij niet op zijn plek: hij wordt als verwaarloosd omschreven. En als iemand die zich niet laat tegenhouden door straf. „Een lange behandeling was hard nodig”, herinnert Marja zich. „Maar ja, dát is dus niet gebeurd. Met alle gevolgen van dien.”

“In het kader van de jeugdrecht leek dat opvoedkundig een gepaste straf om te vermijden dat hij opnieuw dergelijke feiten zou plegen”, zegt de advocaat. “Maar met wat we vandaag weten, is het moeilijk te begrijpen.”

De buurt waar hij woonde wist van niks.“Donny zag er keurig uit. Maar echt contact had je nooit met hem. Hij was wel vriendelijk, maar keek je nooit aan”, zei een buurtbewoner aan De Telegraaf.

M. werkte een tijdje als een internationaal vrachtwagenchauffeur, de laatste maanden in een textielfabriek. Uit zijn Facebook-profiel blijkt dat hij een hevige supporter is van PSV. Hij had ook een vriendin, een 18-jarig meisje met wie hij anderhalf jaar samen was, en met wie hij zoenendop foto’s is te zien.

Bron(nen):   De Morgen  De Telegraaf  HLN