Op Ameland wordt met Sinterklaas op vrouwen gejaagd

De VN kan begin december beter niet naar Ameland komen. Er wordt namelijk namens Germaanse goden gejaagd op vrouwen met stokken. Door verklede mannen. Sunneklaas heet deze geheimzinnige rite uit heidense tijden. Met het bekende kinderfeest heeft het niets te maken. Mannen met knuppels, gehuld in lakens, jagen rond de klok van vijven vrouwen en kinderen van straat. Ze blazen op hoorns die donkere geluiden maken. Wie buiten blijft, kan slaag krijgen. Brandt er licht in een huis zonder dat de ramen geblindeerd zijn, dan wordt dat afgestraft door de mannen in het wit. Ze slaan de ruiten in. Tijdens Sunneklaas heerst duisternis op straat. De Amelander vrouw, normaal geen doetje, toont respect als de Sunneklazen binnenkomen. Slaat hij met zijn stok op de grond, dan moet zij dansen of zelfs een sprongetje maken over de stok. Weigert ze, dan krijgt ze een tik. Maar zover komt het niet. Vrouwen willen dolgraag dansen met Sunneklaas. Daar hebben ze zich maandenlang op verheugd. Publiciteit over het feest ligt gevoelig. Nieuwsgierige toeristen kunnen de traditie verstoren. Maar vooral vrezen Amelanders de komst van een gezagsdrager van de vaste wal, die Sunneklaas wil verbieden met een beroep op grondwet zus of artikel zo. Of de VN

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zonnestraaltje

  hier is ooit in begin 90er jaren een fotoserie van gemaakt, ik dacht in Nieuwe Revu.
  overigens speelt iets soortgelijks zich af in Twente en de Achterhoek.
  al eens iets opgezocht op Wiki over “Krampus”?

 2. Amelandgirl

  Als de Amelanders niet willen dat er wordt gesproken over dit feest, waarom publiceert u dit artikel dan??

 3. Jowswagger

  Flikker op met deze site. Jullie hebben hier niks mee te maken. In Brabant hebben ze toch karnaval? Dus hou op ons af te kraken.

 4. Guus

  Ik heb nergens problemen mee…: lekker je eigen ding doen, je eiland voor “vreemden” afsluiten… (dus ook hotelboekingen..!) en in de zomermaanden weer lekker verdienen aan diezelfde “vreemdelingen” die met massa’s weer argeloos en ontwetend van de december hun geld weer besteden aan jullie onderneming….: “geld stinkt niet, uitzinnige cultuur-uittingen” …ook niet….? zeer tegenstrijdig…!
  Succes met jullie mooi eiland en lees deze tekst als een kritische reactie en niet al een veroordeling…. daar gaat niemand over…. Guus….
  p.s. meneer Jowswagger zet jullie eilanders in een behoorlijk slecht daglicht ; zeg maar
  antireclame voor Ameland! Jammer…

 5. Nemor1no

  tradities moet je behouden vind ik. En dus hoeven niet verantwoord tegen iedereen.

Reacties niet toegestaan