Help, mijn partner heeft een borderlinestoornis

Als je een partner met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, is de kans groot dat hij of zij vaak extreem pijnlijke dingen tegen je zegt. Je hoeft natuurlijk geen psychiatrische stoornis te hebben om gemeen te doen, maar als je partner een borderlinestoornis heeft is dat gedrag waarschijnlijk frequenter en extremer.

Mensen met een borderlinestoornis doen dat niet opzettelijk, maar dat maakt het niet minder moeilijk. Ze kunnen niet omgaan met emotionele pijn. Die kunnen ze niet verdragen. En een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als het je partner is, moet je echter ook jezelf in bescherming nemen.

Bedenk:

 • Zonder hulp zal je partner waarschijnlijk niet veranderen
  Vraag je af of je dit wel aankan. Als je met je partner door wil gaan en je wil dat er wat verandert, dan heeft hij/zij hulp nodig. Het is niet jouw taak om je partner 'beter' te maken. En je kunt zelf niet veel doen om te voorkomen dat je partner gemeen tegen je doet.
 • Hou rekening met je eigen gevoelens
  Ook al hou je echt heel veel van je partner, als hij/zij je ook angst aanjaagt en ervoor zorgt dat je een naar gevoel krijgt over jezelf, dat is het geen gezonde relatie. Angst en liefde gaan niet samen.
 • Maar gebruik van je hulpbronnen
  Maak een lijst van vrienden, familie, collega's en buren wiens hulp je kunt inroepen. Er zijn vaak meer mensen die je willen helpen, dan je dacht.
 • Zoek zelf hulp
  Behalve professionele hulp kan (online of irl) contact met lotgenoten je helpen. Dan merk je in ieder geval dat je de enige niet bent.

Bron(nen):   PsychCentral