Obama weigerde losgeld te betalen voor James Foley

James Foley zou nog leven als de Amerikaanse regering losgeld had willen betalen. De Islamistische Staat (IS) heeft voor ze de journalist eerst losgeld geëist. IS wilde miljoenen dollars hebben van de Verenigde Staten, maar die weigerden te betalen.

Dat hebben de familie van Foley en een voormalig medegijzelaar gezegd tegen de The New York Times. Volgens het dagblad worden nog drie andere Amerikanen vastgehouden door de IS. Ook hun levens worden bedreigd als de VS niet aan de eisen tegemoet komt.

IS plaatste dinsdag een video op internet waarin te zien is hoe een beul fotojournalist Foley onthoofdt vanwege de Amerikaanse aanvallen op IS. In de video werd ook een man in beeld gebracht die de Amerikaanse journalist Steven Joel Sotloff zou zijn. ,,Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing'', was de boodschap van de beul.

De VS is principieel tegen het betalen van losgeld. Europese gijzelaars in het midden oosten worden door hun regeringen wel vaak vrijgekocht