Amerika grijpt mogelijk toch in in Syrië

Er lag een ban op ingrijpen in Syrië voor de VS. Na drie mislukkingen in het midden-oosten lag ingrijpen in een vierde land niet voor de hand. Het was misgegaan in Afghanistan, in Irak en in Libië. In al die landen was na westers ingrijpen de chaos en het bloedvergieten groter dan ooit. Waarom daaraan Syrië toevoegen? Op die vraag is nu een antwoord: IS. De Verenigde Staten zijn bereid ,,te doen wat nodig is'' in Syrië om Amerikaanse belangen te beschermen. Dat zei een topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag tegen The New York Times.

,,We laten ons niet tegenhouden door grenzen'', benadrukte veiligheidsadviseur Ben Rhodes. De topadviseur wilde niet zeggen of Obama overweegt ook in Syrië luchtaanvallen te laten uitvoeren op terreurgroep Islamitische Staat. ,,We zijn actief aan het nadenken over wat nodig is om deze dreiging aan te pakken'', aldus Rhodes. Hij beloofde dat het Witte Huis zou overleggen met het Congres over eventuele verdere militaire acties tegen IS.

Rhodes weigerde te speculeren over een juridische onderbouwing voor militair ingrijpen in Syrië. De Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak worden uitgevoerd op het verzoek van de regering in Bagdad. De kans dat het Syrische regime met een vergelijkbare uitnodiging komt, lijkt erg klein.

De hoogste militair in de VS, generaal Martin Dempsey, waarschuwde donderdag dat militaire acties in Irak niet voldoende zijn om IS op de knieën te krijgen. ,,Kunnen ze worden verslagen zonder het deel van de organisatie aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord is nee'', zei de generaal op een persconferentie.