Verslavingszorg verspilt veel geld aan dubieuze behandelingen

Het Zorginstituut Nederland stelt dat te veel verslaafden in Nederland een behandeling vergoed krijgen die niet effectief is, schrijft Trouw. "Er zijn situaties waar duidelijk is dat de euro's premiegeld die wij besteden aan verslavingszorg, niet goed terechtkomen", aldus het instituut. Dergelijke behandelingen zouden uit het basispakket gehaald moeten worden. De kosten van de verslavingszorg zijn met 480 miljoen euro per jaar redelijk stabiel, maar een steeds groter deel van dat geld gaat naar onbewezen behandelmethoden. Zo is er een kliniek waar de behandeling vooral bestaat uit yoga, paardrijden en films kijken. Ook zijn er veel klinieken die verslaafden opnemen of naar het buitenland sturen, terwijl ambulante zorg goedkoper is en als voordeel heeft dat mensen meteen leren omgaan met hun problemen thuis. Zorgverzekeraars zijn nu nog vaak verplicht een flink deel van dergelijke behandelingen te vergoeden. Het instituut adviseert hen om in hun polisvoorwaarden de eis op te nemen dat ze vooraf poolshoogte nemen of de kliniek waar de verzekerde naar toe wil wel goede zorg levert. Zorginstituut Nederland is de belangrijkste raadgever van minister van volksgezondheid Edith Schippers als het gaat om welke behandelingen vergoed moeten worden uit het basispakket in de zorgverzekeringen.  

Bron(nen):   Trouw      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Leuk, een vakantie met yoga, paardrijden en films kijken! Wat moet ik spuiten of slikken om daarvoor in aanmerking te komen?

 2. dhhk

  Ook reguliere behandelingen kan je als dubieus omschrijven omdat z’n 60% tot de draaideur klanten behoord. Je beter op resultaat gaan sturen en afrekenen.

  • marianne martens

   resultaten zijn bij een grote groep patiënten niet te behalen, wel evenwicht in een instabiele situatie. verder krijg ik steeds meer tabak van zuks gezwam door onwetenden.

   (in antwoord op dhhk)
   • Apekool

    Dus: accepteer dat een verslaafde die niet WIL afkicken verslaafd is en beperk de schade aan de omgeving – bijvoorbeeld methadonverstrekking is orden goedkoper dan stelende junks.

    Wel accepteren dat er zo nu en dan wat verslaafden aan onderdoorgaan gaan…

    Dit is nogal een paradigma verschuiving van de maakbare samenleving!

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     je hebt gelijk met je antwoord, bedoelde ook alle verslaafden, gevarieerd gezelschap.Alle
     politieke ‘isme” gaan van maakbare samenlevingen uit, soms heb ik de idee dat het illusies zijn van een paar groepen bv de Gezondheidszorg lijkt na jaren maakbaar te zijn in zijn protocollaire gedachten-gedrocht. Tamelijk angstaanjagend hoe onmenselijk er met patiënten in bepaalde instituten wordt omgegaan. De discussies in kranten, tv, websites laten gelukkig zien dat er ook andere ideeën zijn om op andere manier over maakbaar na te denken bv wat we nu met de mens en zijn omwalt gaan doen, misschien een verschuiving ten goede van en voor elkaar.Misschien behoort deze samenleving te detoxen en af te kicken, te de-protocoleren van de wens alles en iedereen in hokken te proppen, wel binnen een bepaald budget, dat natuurlijk wel.

     (in antwoord op Apekool)
   • Robin

    Hey, die ken ik nog van de Apartheid in ZA; je moet er geweest zijn om er een oordeel over te mogen vellen.

    (in antwoord op marianne martens)
 3. zo_maar

  Door bezuinigingen in de verslavingszorg zijn de wachtlijsten gestegen en het aantal ervaren en competente hulpverleners gedaald. En is al jaren een tendens gaande van fusies en er gaat vooral geld naar overhead en managers (net als in andere hulpverleningsinstellingen). De client is vooral een cijfer, een ‘bed’, geen klant.

  Als je als alcoholist behandeld wilt worden is er wel plaats in de detox (twee weken gericht op abstinentie), maar niet in de kliniek. Iedere drugshulpverlener kan je vertellen dat de client na die twee weken weer in zijn verslaving terug zal vallen in zijn oude omgeving.
  Die detox is zonde van het geld en slecht voor de client (delier, gebrek aan succes dus afname van motivatie). Het slagingspercentage (toch al niet hoog ivm erg lastige problematiek) is gedaald tot 0. En dan hebben we het over reguliere hulpverlening. Buitenlandse centra hebben een hoger slagingspercentage.
  Het lijkt mij dat Het Zorginstituut Nederland zich eens daarover moet gaan beraden. Opvallend dat daarover niets te vinden is op hun site.

 4. Robin

  Dus, laat het aan de markt over en die verprutsen het? Nou moe?

 5. Dead Silence

  Paar maanden werken op Nova Zembla is goedkoper.

Reacties niet toegestaan