FBI doet inval in huis Donald Trump in Florida

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen. "Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten", schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht.

"Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsorganisaties was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast", aldus Trump. Hij beschuldigt de "de radicaal-linkse Democraten" ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november.

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis vertrok. Het zou gaan om vijftien dozen met onder meer vertrouwelijke documenten. Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Volgens The New York Times stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten te verscheuren.

Dat de FBI het huis van Trump doorzoekt zou kunnen betekenen dat het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 zich toespitst op Trump zelf. Het Witte Huis verwijst naar het ministerie van Justitie, dat volgens persbureau Bloomberg geen commentaar wil geven op de verklaring die Trump op Truth Social plaatste.