Australië levert wapens aan Koerden

CANBERRA (ANP) - Australië gaat wapens en munitie leveren aan Koerdische troepen in het noorden van Irak. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zondag (lokale tijd) bevestigd. Hij noemde de situatie in Irak ,,een humanitaire catastrofe."

Australische vliegtuigen zullen binnenkort militair materieel naar Irak brengen, schrijft het Australische persbureau AAP. De Verenigde Staten hadden gevraagd om militaire steun te bieden aan de Koerden. ,,Australië zal troepen van internationale partners helpen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS)", aldus Abbott.

Nederland liet eerder al weten 1000 kogelwerende vesten en 1000 gevechtshelmen te willen geven aan de Koerden. Ook zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bereid te zijn wapens van andere Europese landen naar Noord-Irak te brengen. De Koerden hebben vooral behoefte aan munitie, kalasjnikovs en granaatwerpers uit de voormalige Sovjet-Unie, omdat ze daarmee zijn opgeleid. Nederland heeft die wapens niet, maar wil ze vanuit Oost-Europese landen naar Irak vervoeren.

Verder leveren ook Albanië, Canada, Kroatië, Iran, Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië wapens en munitie aan de Koerden. Duitsland beslist zondagavond of ze geweren, pistolen en antitankraketten naar Irak brengen.

Koerdische peshmergastrijders zijn de afgelopen weken in hevige gevechten verwikkeld met militanten van de terreurorganisatie IS. Daarbij veroverde IS enkele randgebieden van Iraaks Koerdistan.