Auto-zonder-chauffeur breekt door

Samenleving
maandag, 20 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Nevada hebben ze er al een speciale wet voor aangenomen. Auto's-zonder-chauffeur zijn daar binnenkort geen fantasie meer.
Maar dan denk je Nevada? Las Vegas dus! Is dat niet een erg grote gok?
Niet volgens de politici in Nevada en de wetenschappers die het systeem van de chauffeurloze auto ontwikkelen. Google is ook actief op dit terrein en heeft al veel met auto's-zonder-chauffeur gereden.
En de behoefte aan zo'n automatisch bestuurde auto is groot als je weet hoeveel dodelijke slachtoffers er elk jaar vallen omdat de chauffeur is afgeleid en dan een ongeluk veroorzaakt. Alleen in de VS zijn het er duizenden per jaar.
Er zijn al mooie computermodelletjes waarop je kunt zien hoe honderden auto's op hoge snelheid rakelings langs elkaar over een kruising racen. De verkeersstroom wordt super-efficient. Is dit op den duur de oplossing van het fileprobleem?
De techniek is nog amper klaar of er zijn al pessimisten die op de gevaren wijzen. Stel dat een hacker de boordcomputer kraakt en het systeem in de war schopt. Of je schakelt de remmen of de verlichting uit.
Ik ruik een filmscript... De eerste moord door "Driverless Car Jacking"...