Gebruik kinderdagopvang sterk afgenomen

Het is nog niet zo lang geleden dat ouders hun kind een jaar van te voren moesten inschrijven bij een kinderdagverblijf in de hoop nog op tijd een plekje te bemachtigen. Tegenwoordig wordt ruim een derde van de opvangcapaciteit niet gebruikt. Dat staat in het nieuwe rapport 'Krimp in de Kinderopvang' van het Sociaal Cultureel Planbureau. In vier jaar tijd is het gebruik van de kinderopvang met 17 procent afgenomen, schrijft NRCQ. Voornaamste reden? Voor veertig procent van de ouders is de formele opvang te duur geworden. Twintig tot dertig procent noemt werkloosheid van een van de ouders als belangrijkste reden om geen gebruik te maken van een kinderdagverblijf. Ouders brengen hun kinderen steeds vaker naar familie of vrienden. Ook zijn ze flexibeler en minder gaan werken om de kinderen op te kunnen vangen. Een op de zeven ouders geeft te dure opvang als enige reden aan om minder te werken. Aan het onderzoek werkten 4600 ouders mee.

Bron(nen):   NRCQ  SCP    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JohnComment

  Kinderopvang kost meer dan je in veel banen verdient. Schandalig!

  Je kunt dit wel beinvloeden; moet je voor de partij kiezen die hier wat aan zou kunnen doen. Maar dat doet men niet, daardoor zitten we met mensen zoals Rutte.

 2. Chemical Dude

  “Voor veertig procent van de ouders is de formele opvang te duur geworden”
  en
  “en op de zeven ouders geeft te dure opvang als enige reden aan om minder te werken”

  1 op 7 = 40 % ???

 3. Vogelbeest

  @kabinet: Kijk naar het Belgische systeem. Kinderopvang betaalbaar, een banenmotor, goede kwaliteit, en ten opzichte van Nederland spotgoedkoop (500,- per maand, 5 dagen per week van 0800 tot 1800) https://www.google.be/#q=onthaalmoeder%20worden%202014

  • Chemical Dude

   500 per maand noem jij betaalbaar?
   Ergste is dat leeglopers (leefloon, stempelen, … ) gigantisch korting krijgen !!!

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Jij bent Belg. Ik ben NederBelg. In Nederland zijn de kosten belachelijk. 500,- is genoeg voor 1 maand 3 middagen van 15.45-1800 en woensdagmiddag of zo. Een ganse week van 0800 tot 1800 kost je 1780,- per maand of iets dergelijks.
    Zie ook commentaar hieronder dat kinderopvang in NL meer kost dan je in de meeste banen verdient.

    (in antwoord op Chemical Dude)
 4. uknowme

  kinderopvang is duur dat klopt zeker. Maar het kost niet meer dan dat je verdient. Aangezien de teruggave inkomensafhankelijk is. Het is wel duurder dan dat het in het verleden was ook dat klopt. En kom nou niet aan met te wijzen naar Belgie. Dat land is zo failliet als Griekenland en niet zonder reden!

Reacties niet toegestaan