Nederland heeft drie grote jihadregio’s

De Nederlandse jihadisten zijn grofweg gegroepeerd in drie grote regio's. Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw. In elke regio gaat het om tientallen jihadisten die van plan zijn om naar Syrië of Irak te gaan, al vertrokken of weer teruggekeerd zijn of die vlak voor vertrek zijn tegengehouden. De 'jihad belt' strekt zich uit van het midden van Nederland tot het zuid-westen. Zo zijn er verbanden gevonden tussen jihadisten in de regio Arnhem-Nijmegen. Een tweede netwerk bevindt zich in het midden van het land, in de steden Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist en Huizen. De grootste groep zit in de grote steden in zuid-west Nederland: Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda. De drie clusters hebben ook onderlinge banden met elkaar. Volgens hoogleraar (contra)terrorisme aan de Universiteit Leiden, Edwin Bakker, zijn deze netwerken vooral ontstaan via vriendschappen, familiebanden en huwelijken. Opmerkelijk aan deze drie groepen is dat ze niet per se zijn gekoppeld aan een streng salafistische moskee, zoals dat tien jaar geleden wel het geval was ten tijde van de Hofstadgroep. Ook is de huidige Nederlandse jihadistische beweging openlijker actief via internet en demonstraties. De Hofstadgroep trok zich veel meer terug in huiskamers.

Bron(nen):   Trouw      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Volledig

  Jihadregio? Really? De Randstad heeft 9 miljoen inwoners. 50 man is 0,0006%

  • Jan Terlouw

   Inderdaad, dit is volksmennerij. Het vermelden nauwelijks de moeite waard. Maar goed, jihad sells en de kranten grijpen alles aan om die laatste abonnees vast te houden. Over een paar jaar bestaat trouw niet meer.

   (in antwoord op Volledig)
   • Diederdick

    Gaat hem ook niet om degenen die zijn vertrokken maar om degenen die zijn teruggekomen.

    Ik durf de weddenschap wel aan dat er binnenkort één een aanslag pleegt. Ow, was al gebeurd hè? In Brussel.,

    Ok, dat er binnenkort een tweede volgt vanuit die geradicaliseerde groep.

    Dit is dus geen mennen maar het gevaar benoemen.

    Als je ver genoeg kijkt dan maakt het aantal jihadisten een heel klein onderdeel uit van de Ummah. Maar wel een deel wat bewezen heeft verschrikkelijke mensonterende dingen te kunnen doen en wat een potentieel gevaar is voor onze, open en wel beschaafde samenleving.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     Laten we elkaar niet gek maken. Er is de afgelopen decennia maar 1 slachtoffer in Nederland gevallen wat toe te schrijven is aan een moslims (Mohamed b). In veel gevallen is er vooral veel ruis van moslims die met veel tamtam opgepakt worden maar binnen no time weer vrijgelaten worden. Feit blijft: slechts 1 slachtoffer in een paar decennia tijd. 1 te veel. Klopt. Maar om te spreken van een massale bedreiging vind ik echt overdreven.

     (in antwoord op Diederdick)
 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Jijhaat, Ikhaat, Wijhaat, Zijhaat.

 3. Anna

  Het zijn er maar een paar joh , handje vol !
  Ohhhh maar wacht , 73 % staat achter die islamitische barbaren ,
  ja , inderdaad dan kom ik uit op 50 ……..

 4. Allard

  Daar zitten ook inderdaad al die kut buitenlanders, godverdomme stuur het leger er naar toe en schiet die rotzooi daar plat.

Reacties niet toegestaan