In negatieve thuissituatie krijgen jongeren eerder verkering

Tieners die zich thuis niet geaccepteerd voelen, krijgen eerder verkering dan kinderen die opgroeien in een stabiel gezin. 'Als ze thuis niet voldoende warmte en liefde krijgen, zoeken ze blijkbaar elders compensatie', zegt sociologe Katya Ivanova. Zij deed onderzoek naar de invloed van gebeurtenissen in het gezin op het moment dat tieners met verkering beginnen. Ze baseerde zich daarbij op de gegevens van bijna 2000 Nederlandse jongeren. Maandag promoveert ze op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

'Ieder mens heeft een fundamentele behoefte om bij iemand te horen', stelt ze. 'Jongeren die thuis afwijzing ervaren, gaan sneller op zoek naar een vriendje of vriendinnetje om daar geborgenheid en warmte te vinden'. Het heeft haar dan ook niet verbaasd dat veel jongeren die in de puberteit een scheiding van hun ouders meemaken, eerder aan een relatie beginnen dan leeftijdsgenoten uit gezinnen die intact zijn. Dit effect is vooral merkbaar bij tieners die tussen hun 11e en hun 13e met een echtscheiding te maken krijgen.

Opmerkelijk is dat jongeren uit een eenoudergezin minder snel verkering krijgen. 'Dan is er ook vaak sprake van een scheiding, maar niet in de cruciale levensperiode aan het begin van de puberteit. De tiener heeft dan de tijd gekregen om weer een stabiele relatie op te bouwen met de ouder.'

Bron(nen):   Reformatorisch Dagblad