Moeder hongert kinderen uit met veganistisch dieet en krijgt levenslang voor moord op zoontje

De extreem veganistische Sheila O'Leary is in de Amerikaanse staat Florida veroordeeld voor zes aanklachten waaronder moord met voorbedachten rade. Ze gaat levenslang de gevangenis in vanwege de hongerdood van haar anderhalf jaar oude zoontje Ezra.

Haar man zit ook vast in afwachting van zijn proces. O'Leary gaf via haar advocaat aan dat het uithongeren van haar kinderen op een ongeluk berustte. Ze gaf hen alleen rauwe groente en fruit te eten, waardoor ze alle drie ondervoed waren en veel te klein bleven.

Baby Ezra at in de laatste week van zijn korte leven niet meer en sliep slecht, maar het koppel zocht geen medische hulp, schrijft het AD. De autopsie wees uit dat hij stierf door complicaties als gevolg van ondervoeding.

Twee andere kinderen (3 en 5 jaar oud) van het harteloze stel waren ook ondervoed en zijn uit huis geplaatst. Een vierde kind van haar is teruggegeven aan de biologische vader, na een eerdere rechtszaak in de staat Virginia. Hier werd kindermishandeling door ondervoeding ook aangedragen als reden.

De openbare aanklager Sara Miller gaf aan dat de moeder 'ervoor koos om Ezra's lijden te negeren'. “Ze had geen weegschaal nodig om zijn beenderen te zien. Ze had geen weegschaal nodig om zijn gehuil te horen”, aldus Miller.