Een nieuwe grijze golf: Van gescheiden 50-plussers!

Samenleving
dinsdag, 06 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Nederland zien we dezelfde trend. In ons land is er ook een fikse stijging in de 70-plus en zelfs 80-plus categorie!
Ooit was het een uitzondering. Toen werd het een trend. Nu is er een explosie: Echtscheidingen boven de 50 jaar.  In de VS daalt het aantal echtscheidingen licht. Maar in de categorie 50-plus verdubbelde sinds 1990 het aantal op de klippen gelopen huwelijken.
Wat zit hier achter? Ooit bleven we getrouwd “tot de dood ons scheidt”. Wordt het nu “Tot de verveling ons scheidt…”? Echtelieden zijn steeds vaker op elkaar uitgekeken. Citaat: “We hadden niks meer om over te praten. We kibbelden alleen nog maar”.
50-plussers komen uit de generatie van babyboomers. De verdeling van de ‘man-werkt/vrouw-blijft-thuis’ is voor hen niet meer vanzelfsprekend. Ze hebben nieuwe ambities en willen zich blijven ontplooien. Ook op hogere leeftijd.
Als de kids het huis uit gaan, hebben de ouders statistisch nog tientallen jaren voor zich. Willen ze al die jaren doorbrengen met diezelfde vertrouwde maar ook saaie partner? Steeds meer vijftigers bedanken voor de eer en vertrekken.
Het zijn trouwens vaker vrouwen dan mannen die weg willen. Hebben ze vergeleken met mannen meer in te halen? Maar als ze eenmaal gescheiden zijn, vinden mannen weer sneller een nieuwe partner.
Prof. Jan Latten van het CBS zei een paar jaar geleden al over de Nederlandse situatie: “Een partner heb je om permanent gelukkig te zijn. Anders hoeft het niet. Als het huwelijk niet zo perfect is, denkt men eerder dan vroeger aan scheiden. De echtelieden vragen zich af: hoe was het toen ik alleen was? Wat voegt de relatie toe aan mijn geluk? Dat alternatief was er vroeger niet.”