Vrouwendag: In welke landen hebben vrouwen beste kansen?

Het was gisteren Internationale Vrouwendag. Goed te kijken in welke landen vrouwen de beste kansen hebben. Nederland staat daarbij solide in de top-10. We staan op 7.
Het gaat in dit inderzoek om kansen op de arbeidsmarkt: Als werknemer en als ondernemer.
Er staan dus zes landen boven ons waar vrouwen nog betere kansen hebben.  Zweden staat op 1, daaronder Noorwegen, Finland, Belgie, Australie, Duitsland.  Direct onder Nederland staan onder meer Nieuw Zeeland, Canada, Frankrijk, Engeland en de VS. Onderaan de lange lijst bungelen: Sudan, Yemen, Tsjaad.
In het rapport staat dat van alle vrouwen in de wereld die kunnen werken slechts de helft daadwerkelijk betaald werk doet. Er is dus nog een (halve) wereld te winnen. Het is voor economische groei dringend gewenst dat meer vrouwen gaan werken, zegt het onderzoeksrapport. Er is nog een ongebruikt arbeidspatientieel van anderhalf miljard vrouwen die op de arbeidsmarkt kunnen toetreden.
Dat biedt enorme kansen.  Sinds 1995 is bijvoorbeeld in Europa de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt sterk gestegen. Een kwart van onze economische groei hebben we aan die inhaalslag te danken.

Bron(nen):   Economist  Economist Intelligence