Alleen de troonrede nog niet uitgelekt

Hoge verwachtingen vandaag op de 200e Prinsjesdag, maar niet wat betreft de Miljoenennota die grotendeels al uitlekte. Velen zijn benieuwd naar de 2e door Koning Willem-Alexander uit te spreken troonrede. Zo ook naar of hij bijvoorbeeld het woord God laat vallen, aangezien er een klacht kwam uit de hoek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN): "Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen," aldus Karin van den Broeke in NRC. De eerste troonrede van Koning Willem-Alexander viel op door de toon en inhoud. De troonrede van 2013 werd ook positief genoemd, er waren 'voorzichtige signalen' dat er een einde aan de crisis kwam. Het woord 'participatiesamenleving' werd geïntroduceerd. Nu kan de koning nog optimistischer zijn: De economie groeit, werkloosheid daalt en het begrotingstekort gaat omlaag. Aan de andere kant, schrijft NRC, zijn er nu grote internationale crises zoals oorlogen, militaire confrontaties, economische sancties en natuurlijk was er de MH17. De grootste verrassing zal volgens de Telegraaf zijn of wat uitgelekt is klopt of dat cijfers misschien nog zijn bijgesteld. En er zal uit de troonrede moeten blijken 'dat het kabinet niet is uitgeregeerd maar aan de bak gaat. De langverwachte visie over de herziening van het belastingstelsel, die vandaag verschijnt, geldt daarbij als eerste lakmoesproef.'

Bron(nen):   NRC  De Telegraaf    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Het zou mijns inziens ook slecht zijn als onze koning God gebruikt in de troonrede, evenals het gebed. We hebben immers een scheiding tussen kerk en staat. Het staatshoofd dient daarom religie niet onderdeel te maken van een politieke beschouwing die allen in de samenleving aangaat.

  • vandehoedenderand

   Op zich wel mee eens. Zelf vind ik religie volkomen overbodig, achterhaald en per saldo door de eeuwen heen bijzonder slecht en schadelijk voor de mens. Het is de 21e eeuw inmiddels. Ik snap het gewoon niet. Maar ik begrijp uw punt, hoewel ik er zeer ambivalent tegenover sta. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar niet geloven wordt bij lange na niet zo benadrukt als religie in dit soort toespraken. Terwijl ongelovigen – wereldwijd gezien – niet zelden de echte minderheden en onderdrukten vormen. Daar hoor je bizar weinig over. Ik heb de Troonrede nog niet gehoord, dus ik weet niet wat er is gezegd. De Koning stond nogal onder druk van de protestantse achterban, heb ik begrepen. Misschien heeft ie god er tussen weten te lullen, maar het zou voor mij pas een verademing zijn als er eens hard benadrukt werd dat twijfelen aan de hogere entiteit of er gewoon helemaal niet in geloven niet erg is. Integendeel zelfs.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Ook ik vind religie overbodig en al helemaal voor iets als een troonrede. Maar het is hoe dan ook onderdeel van onze samenleving. Het zou inderdaad mooi zijn als atheïsme of agnosticisme dan ook wordt genoemd als bewuste levenshouding.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Windows 8

  Als god gebruikt wordt, wil ik ook de smurfen, Ali Baba, Eenhoorns en vooral zijne Heiligheid Moomon van de Church of His Spaghettiness horen

 3. Windows 8

  Blabla, uw geld weggeven , blabla

  “Koning Willem heeft in zijn troonrede gezegd dat extremisme en intolerantie moet worden aangepakt.

  Daarnaast zal Nederland geld geven aan opvang van vluchtelingen in de regio van de Islamitische Staat.

  Het oppompen van de slappe economie is een prioriteit voor de regering, zei premier Rutte bij monde van uw koning.

  De koning begon zijn praatje met het rouwen om de aanslag op MH17.”

 4. vandehoedenderand

  Overigens is de Senate Hearing over IS/ISIL/ISIS in de VS (op moment van schrijven live bezig) een stuk interessanter dan het gegaap van de Troonrede.
  http://www.politico.com/story/2014/09/chuck-hagel-isil-war-111002.html

  Politico overigens dat binnenkort met een Europese editie komt.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3745239/2014/09/10/Invloedrijke-politieke-website-Politico-gaat-naar-Brussel.dhtml

  Zeer de moeite waard om in de gaten te houden.

 5. marianne martens

  tja, de troonrede, het begin was sterk, de samenvatting is zeer ernstig conservatief behoudend zoals een vorst in de 16e eeuw betaamt.Maar “ere wie ere” toekomt, het was een zeer knappe verdraaiing van alle mogelijkheden tot een liefdevolle samenleving. Ongelofelijk knap en ongelofelijk beledigend t.o.v.
  de imwoners van dit land.

Reacties niet toegestaan