Eigen alcoholtests verplicht op Franse wegen

Al 10 jaar is 1 op de 3 ongevallen op de Franse wegen te wijten aan alcoholmisbruik. Tijd om er iets aan te doen, vonden de Fransen. Wie deze zomer met een gemotoriseerd voertuig door Frankrijk rijdt, is vanaf 1 juli wettelijk verplicht om 2 exemplaren van een alcoholtest mee te hebben.

Het soort tester doet er niet toe: het mag zowel een chemische zijn als een elektronische. De chemische zijn voor eenmalig gebruik en bestaan uit een zakje met een blaaspijpje. Even in het zakje blazen en de kleur van het blaaspijpje geeft via verkleuring aanwijzingen over het aantal promille. Deze tests zijn goedkoop (minder dan € 2,- per test), maar ze moeten om de 2 jaar vervangen worden. De elektronische versie is voor veelvuldig gebruik, maar is veel duurder.

De Fransen eisen dat het een geregistreerd en erkend merk is, om zeker te zijn van de doeltreffendheid. Omdat de datum van inwerkingsstelling heel snel dichterbij komt, ondervinden de Franse verdelers nu al bevoorradingsproblemen.

Bijkomend probleem is dat heel wat mensen goedkope exemplaren via internet bestellen. Vaak voldoen die echter niet aan de eisen. Via de media raadt de Franse overheid iedereen aan om de tests in erkende verdeelpunten aan te kopen.

Waar de politie tussen 1 juli en 1 november enkel zal controleren en waarschuwen, worden vanaf 1 november boetes uitgedeeld aan wie niet kan bewijzen dat hij 2 erkende alcoholtests bij heeft.

Bron(nen):   Knack