Steeds meer ouderen betalen voor gezelschap

Een aantal ouderen is eenzaam. Daar maken bedrijven handig gebruik van. Ze laten oude mensen betalen voor gezelschap, schrijft de Volkskrant. Vaak zijn het studenten die een praatje komen maken, een spelletje doen of meegaan naar het ziekenhuis. In een tijd waarin de overheid bezuinigt op ouderenzorg en thuiszorg en veel mensen het altijd druk hebben, lijkt betaald gezelschap soms de enige oplossing. Enkele duizenden ouderen maken er inmiddels gebruik van. Een van de bedrijven, die gezelschap aanbiedt, is SeniorenStudent. Dit bedrijf koppelt studenten aan ouderen met dezelfde interesse. De prijs is 12,50 euro per uur. Oprichter Anne van Oudheusden: 'Het is alsof er een kleinkind op bezoek komt dat echt belangstelling heeft.' In veel gevallen betalen de kinderen mee aan zulke diensten. Die wonen vaak ver en voelen zich schuldig dat ze hun ouders niet de zorg en aandacht kunnen geven die ze in hun ogen verdienen, schrijft de Volkskrant. Liane den Haan, directeur van ANBO belangenbehartiger voor ouderen, zegt: 'De diensten voorzien blijkbaar in een behoefte, goed dat die keuze er is. Maar het voelt raar om te moeten betalen voor gezelschap. In de ideale maatschappij zou deze behoefte door familie, kennissen en buren vervuld worden.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Een van de bedrijven, die gezelschap aanbiedt, is *****”

  Wat schuift die reclame ?

 2. vandehoedenderand

  Mensen worden te oud. Dan krijg je dit. Tel daarbij op dat de gezinnen veel kleiner zijn geworden. Waar vroeger 5, 6 of 7 kinderen niet ongewoon was, zit men nu op zo’n 2 gemiddeld in dit land. 1,7 of 1,8 zelfs, volgens het CBS. Dat iets meer dan anderhalve kind kan natuurlijk niet de ouders in zijn of haar eentje onderhouden.

  Andere optie is natuurlijk om de ouders zelf in huis te nemen. De meeste mensen moeten daar natuurlijk niet aan denken, maar het punt is wel dat (ouderen)zorg gewoon onbetaalbaar is geworden. Kan niet meer.

  Nu ja. Het is nog altijd niet slecht in dit land voor ouderen.

  http://www.helpage.org/global-agewatch/population-ageing-data/global-rankings-map/

  En ik weet niet zo snel waar, maar ik las laatst dat Nederlandse ouderen wereldwijd gezien goed in het geld zitten.

 3. Calhoun84

  Schandalig. Dit soort werk doe je als vrijwilliger en niet over de ruggen van eenzame ouderen. Om te kotsen.

  Daarnaast ook schandalig gedrag van die kinderen. Je reist maar een paar kilometer om je ouders op zaterdag te bezoeken. Die mensen hebben ook bloed, zweet en tranen geproduceerd om jou groot te brengen.

 4. marianne martens

  De ouderen zijn al tientallen jaren de “risee” in dit land.Ze worden met luier en al de hoek in gekwakt door bestuur, politiek en ook sommige zorginstellingen.
  Veelal doen familieleden, buren en zorgverleners wat ze kunnen, ze kunnen ook weer niet teveel doen want dat wordt niet betaald. Familieleden raken weer uitgeput. In uiterste nood huur je een student in, kan helpen om even dat stimulerende contact met de buitenwereld te ontvangen.40 jaar geleden kwamen er al fantastisch mooi opgemaakte meiden van “lichte” zeden in het ziekenhuis, om de de zieken te verwennen. De stilte om de ziekenhuiskamer was wonderbaarlijk rustgevend.Men vermoedde dat een ernstige zieke lag te genieten van strelingen, aaien etc. De patiënten konden tijdgebonden op een wolkje zitten. Heerlijk voor ze.

Reacties niet toegestaan