Wereldvoedseldag: minder voedsel verspillen helpt derde wereld niet

100.000 vrachtwagens ter waarde van 2,5 miljard euro oftewel 14 procent van al het voedsel dat we kopen, belandt in de vuilnisbak. Wereldwijd gaat zelfs een derde van al het voedsel verloren. Het terugdringen ervan is vandaag op Wereldvoedseldag een belangrijk thema. Maar in tegenstelling tot wat veel campagnes beweren, is de hongerige bevolking in arme landen er niet mee geholpen. Op het platteland gaat men er zelfs op achteruit, blijkt uit een studie van de Wageningen Universiteit. Gerdien Meijerink, die betrokken was bij de Wageningse studie legt in de Volkskrant uit: 'Als de Europese consumenten minder voedsel weggooien, zullen ze ook minder voedsel kopen. Daardoor zullen de voedselprijzen in Europa dalen en dus wordt Europa concurrerender op de wereldmarkten. Ook op de Afrikaanse markten; daar dalen de prijzen ook. Dat is gunstig voor de consumenten daar, maar de boeren zijn weer de klos.' Die kunnen minder verkopen, en tegen lagere prijzen. Het verminderen van voedselverspilling zorgt er wel voor dat er minder ruimte in beslag wordt genomen door landbouw, maar ook dan zijn er effectievere maatregelen, stellen de onderzoekers. Een gezonder voedingspatroon met minder zuivel, minder vlees en meer plantaardig, zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onlangs aanraadde, levert veel meer op.

Bron(nen):   Volkskrant  AD    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  14% dat zou kunnen overeenkomen met de schil van mijn banaan.

 2. Vogelbeest

  Honger heeft niets met de hoeveelheid voedsel te maken. er zijn 600 miljoen mensen met honger, en er zijn er 1,6 miljard met overgewicht.

  Eten genoeg dus. Het is alleen maar een logistiek probleem.

  • Windows 8

   klopt als een bus en ook nog met prioriteiten gezien de US elke jaar +800 miljard aan defensie uitgeeft.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Daarmee impliceer je dat de rijke landen het probleem van de honger moeten oplossen. Ik ben dat maar zeer beperkt met je eens. Eenmalig noodhulp verlenen als er eenmalig een ramp is gebeurd heb ik begrip voor, maar er zijn ook gebieden waar de oogst iedere 3 jaar mislukt. Ik vind dat het aan de bevolking zelf is om conclusie’s te trekken en een betere verblijfplaats te vinden.

    (in antwoord op Windows 8)
  • Twan

   Inderdaad, logistiek en geld verdeling.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. kletsmajoor

  In een bericht op wel.nl een hele tijd geleden stond dat voedselverspilling in de arme landen vooral plaatsvindt vóór het in de winkel ligt (in de eerste wereld juist ná de winkel). Als de boeren in de arme landen dat aanpakken, verbeterd hun opbrengstvolume en compenseren ze de druk op de prijzen door vermindering van voedselverspilling in Europa. Twee vliegen in één klap.

 4. Burgermans

  Nergens ter wereld is er nog structurele honger: wereldvoedseldag is eigenlijk al jaren totaal overbodig. Maar ja, al die profiteurs in de ontwikkelingsindustrie willen hun mooie baantje natuurlijk niet opgeven.

Reacties niet toegestaan