Marokkaanse opiniemaker blijkt Nederlandse kunstenaar

Stukken van de Marokkaanse opiniemaker Nizar Mourabit waren de laatste maanden te lezen op de opiniepagina's van het Parool, de Volkskrant en Trouw en op weblogs als Joop. Alleen: Mourabit is geen Marokkaanse politicoloog uit Emmeloord, maar een Zwolse kunstenaar, Nelle Boer geheten. Dat maakte de Correspondent dinsdagavond bekend. Boer verzon het personage Mourabit om te ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn. Hij kwam er in ieder geval achter dat er een grote behoefte is aan welbespraakte media-Marokkanen. 'Het bleek een stuk gemakkelijker te zijn om gepubliceerd te worden als Marokkaan dan als mijzelf,' stelt Boer.
Om Mourabit echt te laten lijken, maakt de kunstenaar onder meer een Facebook-profiel aan met een bewerkte foto en voegt bekende mensen als Tofik Dibi en Thierry Baudet toe. Hij plaatst wat kritische teksten op sociale media en het lukt hem om een artikel op Joop te publiceren. Daarna gaat het balletje rollen: Landelijke kranten, maar ook tv-zenders krijgen belangstelling voor de Marokkaanse Nederlander. Tv wimpelt hij af: hij zou direct door de mand vallen. Maar de kranten en weblogs checken zijn achtergrond niet. De redacties vertrouwen op de media die hem eerder een platform gaven. 'Ik ken niet één Marokkaan. Ik heb er zelfs nooit één gesproken,’ vertelt Boer als hij zijn ware identiteit bekend maakt.  

Bron(nen):   De Correspondent      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Ik moest lachen maar eigenlijk is het diep triest ..
  Heb al jaaaren helemaal niets met onze “media” en dit bevestigt alles weer eens.

  • Dead Silence

   Ik ook niet. Daarom liggen die media bij mij op het toilet.

   (in antwoord op harrr)
  • vandehoedenderand

   Pijnlijk. Gênant ook. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat alles in onze media altijd en per definitie fout is… Dat is te kort door de bocht en verder ook niet eerlijk tegenover goede journalisten, die er wel degelijk zijn in ons land. Typische PVV-redenering van lik-me-vestje weer. Slaat weer nergens op.

   Maar ja, dat weet je natuurlijk niet als je al jaaaaaaren helemaal niets meer leest of de media maar op het kleine kamertje laat slingeren.

   Ik ben altijd zo ongelooflijk benieuwd wat uw bronnen dan zijn… Vaak komt men dan aankakken met aluhoedjeswebsites die ‘de echte waarheid’ verkondigen, ofwel vage youtube-links naar onbekende bronnen. Nu ja, goed, blijft u maar rustig ongeïnformeerd. Dan lees ik rustig de MSM verder. Kritisch uiteraard, maar in elk geval lezen.

   (in antwoord op harrr)
 2. Malky

  Goh, minderheden worden voorgetrokken.

 3. Windows 8

  “Maar de kranten en weblogs checken zijn achtergrond niet.”
  Checken ze dan wel iets anders? Ik dacht het niet.

 4. IwanovKapotjeplov

  Deze “kunstenaar” heeft onder zijn nep account wel bedenkelijke dingen gedaan die niet zo netjes zijn: https://www.jalta.nl/article/verschillige_kunst_maak_eens_een_onfatsoenlijk_mens_kapot.html

Reacties niet toegestaan