Republikeinen halen meerderheid in Senaat

De Republikeinen hebben de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. Ze behielden hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en hebben een meerderheid in de Senaat gekregen. Volgens Amerikaanse nieuwszenders hebben ze ten minste 52 van de 100 zetels in handen gekregen.

Volgens CBS wonnen de Republikeinen in North Carolina, waardoor ze een zesde zetel veroverden op de Democraten en in totaal op ten minste op 51 zetels uitkomen. ABC geeft de Republikeinen een overwinning in Iowa waardoor ze op 51 uitkomen. Niet veel later werden beide staten door alle nieuwszenders toegewezen aan de Republikeinen.

Thom Tillis wist zittend senator Kay Hagan te wippen in wat de duurste race van deze verkiezingen wordt genoemd. De twee gaven in North Carolina samen meer dan 110 miljoen dollar uit aan hun campagnes. In Iowa was Joni Ernst de betere boven Bruce Baley van de Democraten. Eerder al veroverden de Republikeinen de staten Colorado, West Virginia, Arkansas, Montana en South Dakota op de Democraten terwijl ze zelf geen enkele staat hoefden in te leveren.

Leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid feliciteerde zijn Republikeinse tegenstrever Mitch McConnell. De senator uit Kentucky wordt in januari de nieuwe leider van de Senaat. Het Witte Huis wilde nog niet reageren op de zware nederlaag van Obama's partij.