Zedendelinquent slaat toe in ziekenhuis

Een verpleegkundige met een strafblad vanwege een zedendelict heeft in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen de kans gehad om nog meer slachtoffers te maken. Drie jonge vrouwelijke patiënten hebben aangifte gedaan tegen de man wegens ontucht en verkrachting. Ook een andere patiënte zegt dat ze werd benaderd voor intiem contact en een stagiaire klaagde over seksuele intimidatie.

Het ziekenhuis wist niet over de veroordeling van de man.

Het ziekenhuis kreeg de eerste klacht over de verpleegkundige in april 2012 van een patiënte die zei dat ze tijdens een nachtdienst seksueel was misbruikt. Na een coachingstraject werd de verpleegkundige toch weer toegelaten in de nachtdienst tot begin 2013 een andere patiënte aangifte tegen hem deed wegens verkrachting.

Politieonderzoek

Pas tijdens politieonderzoek werd duidelijk dat de man was veroordeeld. Hij werd ontslagen en het ziekenhuis diende een tuchtklacht tegen hem in.

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg legde aan de man woensdag een beroepsverbod op. De tuchtrechter meent dat voldoende vaststaat dat de verpleegkundige zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jonge vrouwelijke patiënten. Zijn ontkennende verklaringen komen leugenachtig over en voor de gevaarlijke hulpverlener is geen plaats meer in de gezondheidszorg, aldus de uitspraak.