Video van ontvoerde Sjaak Rijke vrijgegeven

Terreurgroep al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) heeft maandag een videoboodschap van de in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke naar buiten gebracht. Daarin leest hij een verklaring voor, waarin hij zijn familie en het Nederlandse volk oproept de regering onder druk te zetten, zodat die ingaat op de eisen van de moslimstrijders. ,,Ik hou mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt'', zegt hij.

De boodschap is volgens Rijke op 26 september 2014 opgenomen. Hij zegt dat hij ernstige rugklachten heeft en er emotioneel slecht aan toe is. ,,Ik zit in extreme omstandigheden en een moeilijke veiligheidssituatie'', zegt hij. Rijke eindigt met de woorden: ,,Alsjeblieft, help me, alsjeblieft''.

Rijke werd op 25 november 2011 ontvoerd in Mali, oftewel ,,1000 dagen geleden'', zoals hij in de boodschap zegt. Hij was met zijn vrouw als toerist in het land, toen hij werd ontvoerd. Zijn vrouw wist uit handen van de gijzelaars te blijven. Ook een Zweed en een Zuid-Afrikaan werden ontvoerd. Een Duitse toerist werd doodgeschoten.

Vorig jaar en in 2012 kwamen er ook videoboodschappen van Rijke naar buiten.