Bezuiniging: minder zorg voor wie familie en vrienden inschakelt

Het is logisch: wie hulp en zorg krijgt van familie en vrienden heeft minder professionele zorg nodig. Gemeenten zien het dan ook als een van de belangrijkste manieren om volgend jaar te bezuinigen, blijkt uit een enquête van de Volkskrant. Maar zo worden de mensen die de door de overheid zo gewenste mantelzorg inschakelen eigenlijk gestraft met minder echte zorg. Voor jeugdzorg is 90 procent van de gemeenten van plan minder professionele zorg toe te kennen aan kinderen en gezinnen die hulp kunnen krijgen van hun omgeving. Voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten geldt zelfs dat er maar drie gemeenten zijn die de hoeveelheid geboden zorg niet laten afhangen van wat familie of vrienden kunnen doen. De vraag is of hulpbehoevenden niet gewoon zeggen dat ze geen bekenden hebben die voor hen zorgen om zo aanspraak te kunnen maken op professionele zorg. Maar dat valt volgens beleidsmedewerker Jack Veraart van de gemeente Terneuzen wel mee. 'Niet iedereen krijgt graag hulpverleners over de vloer. Veel mensen houden lang vol dat ze het zelf kunnen. Als dat niet meer lukt, worden ze liever door een bekende geholpen dan door een vreemde.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Zorg van de overheid op de kosten van de maatschappij zou er enkel moeten zijn voor mensen die het echt nodig hebben. Als je dus door je omgeving kan worden geholpen dan lijkt het me logisch dat er dan minder overheidssubsidies nodig zijn. Je wordt dan niet gestraft, je wordt beloond doordat er mensen zijn die zoveel van je houden dat ze hun tijd aan je geven.

    Waar ik voor zou zijn is dat mantelzorgers een belastingkorting krijgen. Zij hoeven niet meer mee te betalen aan de zorg aan anderen omdat zij hun deel al in de praktijk leveren.

Reacties niet toegestaan