Italiaanse maffiabaas runde pizzeria in Frankrijk en is na 16 jaar opgepakt

Maffioso Edgardo Greco, veroordeeld voor twee moorden, wist zestien jaar lang aan de politie te ontsnappen. Hij runde een pizzeria in het Franse Saint-Etienne. Interpol heeft hem eindelijk weten te arresteren.

Greco (63) behoorde waarschijnlijk tot de 'Ndrangheta, de machtige maffiaorganisatie in Calabrië in het uiterste zuiden van Italië. Hij was tot levenslang veroordeeld voor de moord op de broers Stefano and Giuseppe Bartolomeo. Die zou hij met ijzeren staven tot moes hebben geslagen. Hun lichamen zouden zijn opgelost in zuur. Greco zou ook mee hebben gedaan aan een maffiaoorlog tussen twee gangs in de vroege jaren 90.

Donderdag is de maffioso in Frankrijk opgepakt. In 2021 werd hij eigenaar van een Italiaans restaurant in Saint-Etienne onder de naam Paolo Dimitrio. Het werd zelfs breed uitgemeten in de lokale media: "Paolo Dimitrio opent restaurant van zijn dromen", klonk het.

Calabrië
De 'Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste en meest uitgebreide maffiagroep van Italië, zegt Interpol. De organisatie opereert wereldwijd en heeft sterke banden met de cocaïnehandel in Zuid-Amerika.

Greco's arrestatie kwam een week nadat de Italiaanse politie een grote 'Ndrangheta-maffiaring had ontmanteld die een groot deel van Calabrië domineerde. Daarbij werd meer dan 250 miljoen euro aan bezittingen in beslag genomen en 56 mensen, van wie een deel al vastzit, maken deel uit van het politieonderzoek.

Bron(nen):   The Guardian