Pluimveehouder ‘kan het niet goed doen en wordt niet bekeurd’

Vogelgriep: Waarschijnlijk laat een overvliegende trekvogel wat vallen, vervolgens stapt de boer erop en loopt hij het de stal binnen. Daarna breekt er griep uit en worden er 150.000 kippen geruimd. Volgens filosoof en schrijver van het boek Democratie voor Dieren Erno Eskens zou het veel schelen als de kippenschuren wat kleiner zijn. Er zijn 465 miljoen vleeskippen en 100 miljoen legkippen in Nederland. Volgens het rapport Naleving Dierenwelzijnswetgeving in de Vee-industrie 2014, van de Stichting Dier & Recht en Varkens in Nood, begaan de veehouders per jaar minimaal 2,7 miljard wetsovertredingen. Daarvan vindt 95% plaats in de pluimveehouderij. Conclusie: Het is nagenoeg onmogelijk zoveel dieren te houden zonder de wet te overtreden - om van het dierenwelzijn maar niet te spreken. En dan hebben we het nog niet eens over MRSA, EHEC en ESBL. Volgens Eskesn is het wegbezuinigen van controleurs van de NVWA debet en hebben zij bovendien een traditie van wegkijken. Er zijn nauwelijks onverwachte controles, heel soms worden er boetes uitgedeeld. Daarnaast is er het probleem dat de wet spreekt over plichten ten opzichte van individuele dieren. En welke boer heeft zicht op hoe het met 1 van de 150.000 kippen gaat? En gaat hij daarmee naar de veearts? Eskens stelt dat de manier van bekeuren het kapotte systeem in stand houdt, dat niet te verenigen is met de wet. Als er een dier ziek lijkt, wordt het dier gewoon doodgemaakt en de rest krijgt collectief en preventief antibiotica. Dit om ooginfecties door het ammoniakgehalte in de lucht en longproblemen door de  formaldehyde voor het schoonmaken tegen te gaan. Daarnaast hebben de kippen brandwonden, komen eieren te vroeg uit in broedmachines en worden die kuikens niet verzorgd, er wordt gefokt met zieke kippen, voor een deel onvoldoende verdoofd geslacht, maar bekeurd worden de pluimveehouders niet. Kortom; De pluimveehouder wordt niet voldoende bekeurd om de wet te gaan naleven, en zelfs zou hij dat willen dan maakt de grootschaligheid het onmogelijk. Eskens roept de leden van de Tweede Kamer op om de verantwoordelijke ministers van Economie en VWS op het matje te roepen.

Bron(nen):   PiepVandaag      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Aan het bovenstaand verhaal is niets toe te voegen, behalve dat er in ziekenhuizen nu gevraagd wordt of je een boerenbedrijf hebt of je er de laatste maanden op bezoek bent geweest. Een boer zit voor ongeveer 60% onder MRSA dwz dat niet alleen vee de dupe is van de vraatzucht naar geld maar ook de patiënten, die infecties krijgen en niet beter worden of zelfs hieraan doodgaan en dat allemaal omdat deze mensen het verrekken ” schoon” schip te maken of iets minder willen verdienen. Verzorg je vee, verdorie. Klaag niet, handen uit de mouwen en geef de schuld niet aan de trekvogels, kijk onder je ” eige”zolen?

 2. Vogelbeest

  Als je schuren kleiner maakt komen er meer schuren, want we willen toch eten. Omdat dan meer schuren zijn is de afstand er tussen kleiner en vinden er meer vrachtwagenbewegingen plaats. Het onderlinge besmettingsgevaar wordt dus alleen maar groter. Ik zie geen voordelen.
  Het naleven van de wet zou wel voordelen moeten opleveren voor dierenwelzijn en dus voor antibioticagebruik, dus ik ben voor strenger controleren en echte boetes uitdelen.
  Als het product daardoor duurder wordt dan is dat jammer, maar ik heb liever niet dat er volop antibiotica gebruikt wordt in de bio-industrie. Bewaar dat liever voor mensen.

 3. Burgermans

  Democratie voor Dieren?

  LMAO

 4. utsjaermets

  ” laat een overvliegende trekvogel wat vallen” : kunnen die nieuwe JSF-jes toch nog nuttig ingezet worden. De schuldigen moeten hard gestraft worden, afschieten die hap. Teeven, hard-liner, maak je daar eens sterk voor !

Reacties niet toegestaan