‘Slimme’ fiets voorkomt ongelukken

Nergens gebeuren zoveel fietsongelukken als in Nederland, maar een nieuwe 'slimme' fiets moet dat verminderen.

Onderzoeksbureau TNO heeft een fiets ontwikkeld waarvan de handvatten gaan trillen als er een paaltje op het wegdek staat. Is er achter je iets aan de hand, dan trilt het zadel. Zo moeten fietsers tijdig gewaarschuwd worden als er gevaar dreigt.

De laatste jaren zijn er door de opkomst van de elektrische fiets steeds meer oudere fietsers bij gekomen. Die krijgen relatief vaak kleine ongelukjes. Ze rijden tegen paaltjes of stilstaande auto's. De sensoren in zadel en handvatten merken deze obstakels op en kunnen zo botsingen voorkomen.

Binnen enkele jaren moeten de fietsen op de markt komen.

Bron(nen):   De Morgen      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. utsjaermets

    Ik geloof er helemaal niets van dat al die gadgets leiden tot minder ongelukken. Integendeel, ik denk dat het alleen maar leidt tot minder oplettendheid. Het begon met de (onduidelijke) regels die fietsers altijd (soms) voorrang gaven cq automobilist ‘altijd’ schuldig maakten. Fietsers (even zwart-wit) wanen zich king-of-the-road, de kijk op het mobieltje regeert, opzij-opzij-opzij. Ontneem mensen hun verantwoordelijkheid niet, ontwijk/ontduik die niet en hou het simpel. Boerenverstand moet regeren 😉

Reacties niet toegestaan