Vakantiegangers massaal op de bon geslingerd in Oostenrijk: zo plak je vignet op autoruit

Om Oostenrijk in te mogen heb je een vignet nodig. Dat moet ook nog op de juiste plaats zijn aangebracht, anders kost dat je minstens 120 euro. Tientallen Nederlanders zijn al de dupe geworden, meldt de ANWB.

"We zien echt een opvallende reeks aan klachten. De Oostenrijkers controleren met mobiele camera’s op de vignetten, ze hebben dan direct ook je kenteken en de bijbehorende gegevens. De boetes zijn fors”, vertelt Markus van Tol van de ANWB tegen De Telegraaf. Je betaalt eerst 120 euro, maar negeer je de boete dan volgt er direct eentje van 300 euro.

En wat heb je dan precies misdaan? Vermoedelijk heb je het verplichte vignet op de verkeerde kant van je autoruit geplakt. Het moet namelijk in de linkerbovenhoek of achter de achteruitkijkspiegel. Zit hij ergens anders, dan ben je de pineut.

Ook mag je niet leuk vignetten sparen, zoals sommige mensen doen: er mogen er maximaal twee op je autoruit geplakt zitten. Ben je juist extra zuinig op je ruit en doe je het vignet in een hoesje of bevestig je hem met plakband dan kun je ook rekenen op een bekeuring. Je zou het vignet dan kunnen doorverkopen.

De ANWB wil nu de ongeveer een miljoen Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan naar Oostenrijk waarschuwen: zorg dat je vignet goed zit.

Bron(nen):   De Telegraaf