‘Turken hier zijn conservatief en nationalistisch, gestimuleerd door Nederlands beleid’

Veel Turkse Nederlanders hebben nog altijd een sterke band met hun geboorteland. 'Turken in Nederland voelen zich in de eerste plaats Turk', zegt de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol in het AD. 'Velen hebben het geloof dat ze hier tijdelijk zijn. Ze dromen ervan uiteindelijk met een mooi huis in Turkije van hun pensioen te genieten'. Zihni Özdil is wetenschappelijk docent wereldgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en heeft jarenlang gepubliceerd over Turkse integratie. 'Er werd gedacht: De Turken integreren goed want ze jatten minder tasjes dan Marokkanen. Het tegendeel is waar. Er is segregatie door al die Turkse scholen en Turkse organisaties. Dát is 30 jaar lang gesubsidieerd en gestimuleerd. Al die foute fundamentalistische en nationalistische clubs uit het land van mijn opa werden hier gefaciliteerd. Dat heette dan multicultureel'. Özdil: 'Expats uit Turkije die in Nederland komen schrikken zich kapot als ze de Turkse gemeenschap hier zien. Of ze in een tijdmachine zitten en terug zijn in de jaren '50. Turken hier zijn zo conservatief en nationalistisch, gestimuleerd door het Nederlandse beleid. Ze denken dat ze Turk zijn, maar ze zijn Nederlander. Dat willen ze zich niet realiseren en de Nederlanders evenmin. Er is geen burgerschap. Integratie heeft te maken met binding aan een land. Niet met de vraag of je overlast veroorzaakt'.

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Hoogste tijd dus om al die Turkse scholen en organisaties te verbieden. De PvdA heeft haar lesje hopelijk ook geleerd.

  • Dead Silence

   De PvdA leert nooit. Dat woord kent men simpelweg niet en men manipuleert lekker verder.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. knier

  Dat ziet die Ozdil,goed,idd,trouwens iets wat een ieder die wel eens verder in Turkije is geweest als een all-in resort al lang wist,er zijn daar meer ontwikkelde,moderne Turken als hier in NL.
  Met dank aan die eeuwige pamper gutmensch socialisten en hun inmiddels meer als 40 jaar durende verstikkende stempel op de NL samenleving.
  Benieuwd of,en zeker,hoe, ze zich hier weer uit proberen te lullen.

 3. Windows 8

  “Of ze in een tijdmachine zitten en terug zijn in de jaren ’50. ”
  Lezen de heren politici mee of was dat de bedoeling?

 4. Meneer Dick

  Als ze zelf er niet bij willen horen, dan horen ze er maar niet bij.

 5. Bert Schimmel

  Kan wel wat begrip opbrengen voor de Turken, ik leef al 12 jaar in zo-Azië, maar ben en blijf vooral Nederlander, wel met inachtneming van de lokale omgangsvormen, maar spreek de lokale talen niet.

 6. Y187

  Dit is eigenlijk wat je overal in de wereld ziet met immigranten en diens nazaten. Dat zie je namelijk ook met Nederlandse immigranten in Grand Rapids, die nog altijd zeer conservatief zijn en vaak toegewijd lid van de ‘Dutch Reformed Church in North America’. De tijd blijft stilstaan bij immigranten, en de trots voor hun afkomst neemt toe. Ze vergeten waarom ze eigenlijk geëmigreerd zijn, namelijk omdat hun land van herkomst klote is, om welke reden dan ook.

Reacties niet toegestaan