Macron ziet oorlog alleen eindigen aan onderhandelingstafel

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan in de ogen van de Franse president Emmanuel Macron alleen eindigen met onderhandelingen. "Ik wil een Russische nederlaag in Oekraïne, maar ik ben ervan overtuigd dat het eind van het conflict uiteindelijk niet militair behaald zal worden."

Macron beschreef zijn visie op de oorlog in een interview met de Franse kranten Le Figaro en Le Journal du Dimanche en de omroep France Inter. "Geen van beide kan volledig zegevieren", denkt de Franse president. Wel is hij voorstander van een groot Oekraïens offensief om Moskou te dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Maar Rusland moet niet aangevallen worden op zijn eigen grondgebied. Macron herhaalt dat Frankrijk niet wil dat Rusland "vernietigd" wordt. Hij zei eerder al eens dat Frankrijk, ondanks alle wapenleveringen, geen partij in de oorlog mag worden en dat hij als president ook vooruit wil blijven denken aan hoe de wereldorde moet worden ingericht na de oorlog.

Die wereld ziet er in Macrons ogen niet beter uit met een kapotgemaakt Rusland. Hij verwacht dat binnen het huidige Rusland elk alternatief voor president Vladimir Poetin nog erger zou zijn. Macron ziet het dan ook niet snel gebeuren dat de oorlog beëindigd zal worden door een democratische beweging in Rusland zelf. "Dat wens ik diep, maar ik geloof het niet echt."