Warmterecords sneuvelen terwijl klimaattop start

Vertegenwoordigers van 195 landen zijn vanaf vandaag in Peru bij de klimaattop. Ondertussen worden klimaatrecords verbroken: Tussen januari en oktober waren de gemiddelde water- en landtemperaturen hoger dan sinds de metingen in 1880 begonnen. Doel van de top is de onderhandelingen voort te zetten zodat volgend jaar in Parijs een nieuw klimaatverdrag kan worden getekend. Pasgeleden werd er flinke vooruitgang geboekt omdat grootvervuilers China en de VS gezamenlijk verklaarden de CO2-uitstoot te gaan verminderen en Europa 40% reductie wil per 2030. Ingewijden vinden dat de top toch een behoorlijke uitdaging is voor de onderhandelaars. Volgens Paul Bledsoe van het German Marshall Fund is het klimaatprobleem niet iets wat alleen door China, de VS en de Europese Unie kan worden opgelost. "Er zijn veel landen, zoals Canada, Australië, Japan, Rusland, Zuid-Afrika, Brazilië en Indonesië, die nog helemaal niets hebben toegezegd als het gaat om het verlagen van de uitstoot." Eind maart 2015 moet alle landen aangeven hoeveel ze de uitstoot willen verlagen. Ontwikkelde landen willen strakke regels, armere landen willen soepele regels en geld in ruil voor verlaging van hun uitstoot. Daarnaast verwacht men een stevig debat over wat er in de eindverklaring moet komen te staan want veel landen, zoals de VS, willen geen bindende afspraken. Volgens Marjan Minnesma van Urgenda is de voorgestelde 40% reductie van de uitstoot van Europa per 2030 een goed begin maar is het niet genoeg om de klimaatverandering te keren. Ook zegt zij (172:22) dat bijna 100% van de wetenschappers met verstand van zaken erg ongerust is en de beste wetenschappers het meest ongerust.

Bron(nen):   BBC News      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Sjökko Tömmy

  Ik zeg; niet waar!

  • Calhoun84

   U zegt dat het klimaat niet is veranderd de afgelopen 100 jaar???

   (in antwoord op Sjökko Tömmy)
   • harrr

    Het klimaat verandert al miljoenen jaren, continu.
    Niets nieuws onder de zon.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Dat klopt, was uw reactie voor mij of voor Sjökko? Of de mens medeverantwoordelijk is dat is discutabel. Sjökko geeft echter aan dat er van de klimaatverandering helemaal niets waar.

     (in antwoord op harrr)
 2. AT

  Gelukkig weten de werkelijke experts van WEL.nl beter; allemaal onzin, er is geen vuiltje aan de lucht!

  • kletsmajoor

   Als iemand zijn beperkingen als leek niet uit het oog verliest, kan hij natuurlijk wel lastige vragen stellen of steekhoudende kritiek leveren. B.v. door eerder gedane voorspellingen te vergelijken met de werkelijke ontwikkeling. Of door te vragen waarom klimaatwetenschappers zo vaak terugvallen op persoonlijke aanvallen op collega’s die een andere overtuiging hebben.

   (in antwoord op AT)
 3. kletsmajoor

  “bijna 100% van de wetenschappers met verstand van zaken erg ongerust is en de beste wetenschappers het meest ongerust”

  Handig geformuleerd door Marjan Minnesma. Dus als een wetenschapper niet ongerust is, heeft hij of zij geen verstand van zaken. Zo haal je die 100% claim wel.

 4. Dead Silence

  Neem EON. Van energie naar subsidiebedrijf. Via subsidies garandeer je inkomsten en maak je aandeelhouders blij.

 5. Rinus57

  Warmterecords sneuvelen,

  Vreemd , ons journaal luidt heel anders , tijdens deze dagen is het zeer koud en gemiddeld is het nu rond het vriespunt , normaal volgens onze deskundigen mag het rond de 7 a 8 graden zijn begin december .

  Wat hebben wij nu , een warmte of een koude record , wat ? sneuvelt er .

  Zo langzamerhand gaat het maar om een ding , geld , geld en nog eens geld wat op een slimme manier uit onze zakken geklopt gaat worden .

  Beter bekend onder de naam klimaat en milieumaffia .

  • vandehoedenderand

   Ah, daar zijn we weer. De milieumaffia.
   Vrijwel alle klimatologen zijn het erover eens dat er wel degelijk iets an de hand is. Allemaal maffia? Allemaal?

   Dat is me wat, zeg.

   http://phys.org/news/2013-12-koch-brothers-reveals-funders-climate.html

   (in antwoord op Rinus57)
  • Calhoun84

   U weet dat door de klimaatverandering de zomers warmer en natter worden terwijl de winters kouder gaan worden? Dat het klimaat veranderd is ook helemaal geen issue, dat is feitelijk juist en kan iedereen zelf zien en onderzoeken. De vraag waar het om gaat is of de mens een dusdanig invloed heeft op het klimaat. Daar geloof ik wel in maar daarnaast veranderd het klimaat voortdurend, wij versnellen het naar mijn idee “slechts”

   (in antwoord op Rinus57)
 6. Grietver

  De opwarming is afgevlakt terwijl CO2 ongeremd stijgt. Claims over de warmterrcords worden nu maar gedaan met specifieke datasets en selectie van specifieke periodes. En dat alles precies voor zo’n bijeenkomst. Dat is het bedrijven van politiek en geen wetenschap.

 7. Burgermans

  Het klimaat veranderd al miljarden jaren, de mens heeft daar geen enkele invloed op.

Reacties niet toegestaan