Meer dan 50.000 doden in Turkije en Syrië door aardbevingen

Samenleving
door anp
vrijdag, 24 februari 2023 om 20:30
meer dan 50 000 doden in turkije en syrie door aardbevingen1677268329
Het dodental van de verwoestende aardbevingen van 6 februari in Turkije en Syrië is opgelopen tot boven de 50.000. Volgens de nooddienst AFAD zijn in Turkije 44.218 mensen overleden door de ramp. In Syrië hebben zeker 5900 mensen het niet overleefd. Het dodental loopt naar verwachting nog verder op.
De eerste twee weken na de aardbevingen nam het aantal doden in hoog tempo toe, maar de laatste dagen stijgt het dodental iets minder hard. Toch worden er nog veel mensen vermist die waarschijnlijk onder het puin liggen. Hoeveel vermisten er nog zijn is niet bekend.
Naast de doden en vermisten zijn er ook tienduizenden gewonden en ontheemden in het getroffen gebied. Er wordt niet meer gezocht naar overlevenden, maar hulpverleners zijn actief in de regio's om slachtoffers te helpen met basisbehoeften als onderdak, voedsel en psychische hulp. Meer dan een half miljoen mensen zijn uit het rampgebied geëvacueerd.
In Syrië wordt ondertussen alweer gevochten in de burgeroorlog. Vrijdag werd voor het eerst sinds de aardbevingen weer een luchtaanval gemeld in het noordwesten van het land. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.