Londen krijgt peperdure groene wandelbrug

De wijk Westminster in hartje Londen is akkoord met de bouw van een weelderig begroeide groene wandelbrug over de rivier Theems. Kosten van het project zijn een slordige 175 miljoen pond (221 miljoen euro). De Garden Bridge zal naar verwachting 7 miljoen bezoekers per jaar gaan trekken en verbindt Westminster met het uitgaansgebied in de wijk Lambeth op de zuidoever van de rivier.

De burg is ontworpen door Heatherwick Studio, die ook tekende voor het ontwerp van het park dat miljardair Barry Diller en mode-ontwerpster Diane von Furstenberg voor de westzijde van Manhattan voorzien hebben. Het openbaar vervoersbedrijf van Londen kwam met het idee voor de brug om de verbinding over de Theems voor voetgangers te verbeteren.

Tegenstanders van de burg zijn bang dat iconische vergezichten over de vermaarde rivier verloren gaan door het gevaarte. Dat was voor de deelgemeente Westminster een steekhoudend argument geweest als het een private commerciële aangelegenheid zou zijn geweest, geeft de deelraad toe. Maar het gaat nu om een brug die - in ieder geval meestal - open is voor het publiek.