Veilig Verkeer Nederland wil snelheid omlaag van 80 naar 60 om ongevallen te voorkomen

Samenleving
door anp
donderdag, 02 maart 2023 om 6:54
vvn wil snelheid omlaag van 80 naar 60 om ongevallen te voorkomen1677737348
Om verkeersongevallen te voorkomen moet de snelheid op wegen waar nu 80 mag worden gereden naar 60 kilometer per uur. Daarvoor pleit Veilig Verkeer Nederland (VVN) donderdag. Op die provinciale wegen gebeuren volgens de organisatie veel ongelukken. Van alle dodelijke verkeersongevallen gebeurt jaarlijks 41 procent op 60- en 80-kilometerwegen waarvoor provincies als wegbeheerder verantwoordelijk zijn, zo stelt VVN, die verwijst naar cijfers van de politie.
De snelheid speelt vaak een rol bij ongevallen, zo stelt VVN "en dat geldt zeker ook voor deze wegen. 60- en 80-kilometerwegen zijn over het algemeen niet optimaal veilig en geloofwaardig ingericht. Met de overheid is gekozen voor de zogenoemde risico-gestuurde aanpak en dan past het niet dat op een weg met bomen op 60 cm afstand, 80 km gereden mag worden".
VVN zou daarom graag zien dat ook meer gehandhaafd wordt op snelheid op die wegen. "Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor excessieve overtreders die kunnen zorgen voor effectievere handhaving, lijken vooral te zijn voorbehouden aan het hoofdwegennet. Dit terwijl ze mogelijk ook kansen bieden voor 60- en 80-kilometerwegen. Ook BOA's zouden ingezet kunnen worden om een grotere subjectieve pakkans te creëren."