Zorgtaken nog altijd oneerlijk verdeeld: mannen moeten meer doen

Samenleving
door anp
woensdag, 08 maart 2023 om 14:58
vakbonden willen gelijke verdeling zorgtaken mannen en vrouwen1678284029
Vrouwen zouden meer uren kunnen werken als de zorgtaken beter worden verdeeld tussen mannen en vrouwen. Dit zeggen vakbonden FNV en CNV over de campagne waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrouwen oproept te overwegen meer uren in de week te werken.
Volgens de bonden liggen zorgtaken voor bijvoorbeeld kinderen nog steeds vooral bij de vrouw. Als dit niet beter wordt verdeeld, is het een "kansloze missie" vrouwen te vragen meer te werken, zegt FNV-bestuurder Bas van Weegberg. "De politiek legt de verantwoordelijkheid te makkelijk bij vrouwen, maar zij krijgen niet altijd de ruimte. Ze kunnen niet fulltime werken en alle zorgtaken op zich nemen."
CNV stelt dat vrouwen alleen meer uren kunnen maken als mannen minder gaan werken. Meer werken verbetert de kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwen. "Het biedt vrouwen de kans om economisch zelfstandig te zijn en genoeg uit hun carrière te halen", meldt voorzitter Piet Fortuin. De vakbond pleit al een aantal jaren voor werkweken van dertig uur voor alle werknemers. Dit helpt mannen en vrouwen om de beste balans te vinden tussen werk, privé en zorgtaken, zegt hij.
Opvang
Ook beschikbare kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) zijn volgens Fortuin nodig om vrouwen meer te laten werken. Vanwege personeelstekorten in deze sector kunnen ouders hun kinderen daar niet altijd kwijt, aldus CNV. FNV wil onder meer dat de overheid kinderopvang gratis maakt voor iedereen, zodat vrouwen de ruimte krijgen meer uren te maken.
Werkgevers kunnen er volgens de bonden ook voor zorgen dat vrouwen meer uren kunnen werken. Bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden.