Agent was te druk waardoor hij Tristan van der V. per ongeluk wapenvergunning gaf

De politiemedewerker die in 2008 aan Tristan van der V. een wapenvergunning verleende heeft toegegeven dat hij te druk was om goed naar het dossier te kijken. Hij miste daardoor dat Van der V. last had van psychische problemen. Had hij dat wel geweten, dan had hij waarschijnlijk de vergunning niet afgegeven. Dat meldt de Volkskrant. Van der V. kocht drie wapens en schoot daarmee in april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daarna legde hij de hand aan zichzelf. Tristan van der V. vroeg in 2005 voor het eerst een vergunning aan. Deze werd afgewezen wegens een aantal incidenten met een luchtbuks. In 2008 kreeg hij wel toestemming om wapens te kopen, terwijl hij in de tussentijd gedwongen was opgenomen, vanwege suïcidedreiging. Die informatie hoort in het dossiermapje 'Hulpverlening overige instanties' terecht te komen. Of dat ook is gebeurd is niet helemaal zeker. Maar de politiemedewerker verklaart: 'Ik moet erkennen dat ik nu denk dat ik toen niet de mutatie met het opschrift 'Hulpverlening overige instanties' zal hebben geopend. We gingen in de periode daarvoor van vijf medewerkers naar twee, x en ik. En ik was dan nog vaak ziek. Er was een bulk aan werk en dat had zijn weerslag op de werkzaamheden.' Volgens 51 nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij zijn de betrokken ambtenaren aansprakelijk. Ze zijn daarom twee jaar geleden een bodemprocedure gestart. Morgen is in Den Haag de eerste openbare zitting.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Laten we hopen dat dit voldoende aanleiding is om de procedure tegen het licht te houden. Een strafblad of een prychiatrisch verleden lijken me redenen om een wapenvergunning te weigeren. Er zijn genoeg andere hobby’s te verzinnen.

  2. Burgermans

    Ik mag toch hopen dat deze diender, die te lui was om het werk te doen waar hij voor werd betaald, een flinke boete krijgt en zijn excuses moet aanbieden aan de nabestaanden.

Reacties niet toegestaan