Is dit een oplossing voor discriminatie?

Onderzoekers uit Londen en Barcelona zijn een experiment gestart waarbij mensen zichzelf door middel van virtual reality met een andere huidskleur kunnen zien. Wanneer mensen een andere versie van zichzelf zien, veranderen hun onbewuste vooroordelen, stellen de onderzoekers. En dat komt niet alleen neer op een verandering in mentaliteit of perceptie, aldus de wetenschappers. Jezelf daadwerkelijk meemaken met een andere huidskleur genereert ook een zintuiglijke reactie in de hersenen. In feite vergroot je dan je besef van hoe lichamen eruit kunnen zien. Volgens Mel Slater van de University College in Londen verandert juist dat laatste de houding die mensen aannemen. "Door middel van onze methode kunnen we meer te weten komen over hoe we dingen als rassendiscriminatie, religieus geweld en homofobie moeten benaderen. Mensen krijgen nu de kans de wereld te ervaren alsof ze iemand anders zijn." Er werden drie experimenten uitgevoerd. In de eerste moesten blanke proefpersonen kijken naar een donkergekleurde rubberen hand die gestreeld werd, terwijl hun eigen hand op dezelfde manier werd aangeraakt. Door de synchrone stimulatie kregen zij de illusie dat de rubberen hand deel was van hun eigen lichaam. Het tweede experiment bestond uit dezelfde synchrone stimulatie maar dan op het gezicht. In het derde experiment moesten proefpersonen eerst een vragenlijst invullen die onbewuste discriminatie kan blootleggen. Daarna kregen de proefpersonen een headset op zodat door middel van virtual reality kon worden gesuggereerd dat zij een wit, zwart of paars lichaam hadden. Vervolgens werd opnieuw de vragenlijst gedaan.
De blanke proefpersonen die de illusie van een zwart lichaam hadden gekregen, bleken in de tweede test minder raciaal bevooroordeeld. "Door gebruik te maken van deze techniek kunnen we mensen in een conflict of met een vooroordeel laten ervaren hoe het aan de andere kan ervan is. Daardoor ontstaat empathie."
 

Bron(nen):   Huffington Post      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Het probleem is niet per definitie de huidskleur, maar eerder de religie of de gebruiken. Dat pas je niet aan met een VR-bril.

Reacties niet toegestaan