OM: Broeder Andreas doodde gehandicapte jongens

In het katholieke gesticht Sint Joseph in Heel zijn tussen juni 1952 en januari 1954 vermoedelijk 37 gehandicapte minderjarige jongens om het leven gebracht. Dat gebeurde waarschijnlijk met een overdosis medicijnen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Roermond vanochtend bekendgemaakt. Het zijn de zwaarste feiten die tot nu toe bekend zijn geworden in het twee jaar voortdurende misbruikschandaal in de r.k-kerk.
Bij de dood van de jongens zouden de broeder die de kinderen verzorgde, de instellingsarts en de leiding betrokken zijn geweest, schrijft NRC. Deze broeder Andreas zou zich schuldig hebben gemaakt aan moord, doodslag of dood door schuld. In zijn memoires schreef hij dat hij handelde met toestemming van zijn oversten. Spijt heeft hij nooit gehad, schreef hij. De instellingsarts gaf valse overlijdensverklaringen af waarin stond dat de kinderen een natuurlijke dood waren gestorven.

In 1959 hoorde het bisdom over de verdachte sterftegevallen maar deed niets. Het bisdom werd op de hoogte gebracht door de Arbeidsinspectie. Die had een onderzoek ingesteld naar de verdachte sterfgevallen in de periode 1953-1959. Ook de Arbeidsinspectie concludeerde dat het ging om verdachte sterfgevallen maar de inspectrice deed geen aangifte.
Overigens wordt niemand vervolgd omdat de feiten verjaard zijn en de betrokkenen overleden.

Bron(nen):   NRC