‘Kristallen glazen Albert Heijn geen echt kristal’

Wat is een kristallen glas? Daarover zijn de meningen verdeeld als het gaat om de glazen van de Kristalzegelactie van Albert Heijn. Enkele klanten hebben geklaagd bij de Reclamecodecommissie. De glazen zouden te weinig lood bevatten en niet zwaar genoeg zijn om te spreken van kristal, schrijft de Volkskrant. De supermarkt zegt echter dat de glazen wel degelijk van kristal zijn. Om te bepalen of de champagne-, wijn- en whiskeyglazen van de succesvolle spaaractie van kristal zijn, moeten we terug naar een EU-richtlijn uit 1969. Daarin staat dat een kristallen glas metaaloxide moet bevatten. Voor duurder kristal gaat het dan om 24 of 30 procent lood, maar er zijn goedkopere varianten, zoals kristallijnglas en sonoorglas. Daar zit maar 10 procent metaal in en dan niet per se lood, maar bijvoorbeeld ook zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide. Albert Heijn laat weten dat de glazen meer dan tien procent metaal bevatten, maar kan niet zeggen welke. 'Ze zijn glanzender dan gewoon glas', zegt de woordvoerder van de supermarkt. Villeroy en Boch, die de glazen voor Albert Heijn heeft gemaakt, is duidelijker. Een woordvoerder zei tegen de Telegraaf dat het gaat om 'nepkristal, zonder lood, dus eigenlijk gewoon glas'. Karen Baelde namens Villeroy & Boch nuanceert: Het gaat hier om kristallijnglas. Dat is wel een vorm van kristalglas. Het voordeel van deze goedkopere glazen is volgens haar dat ze in de vaatwasmachine kunnen.

Bron(nen):   Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  40 punten moet je “sparen” om ze te mogen kopen.
  Ik kies mijn eigen glazen wel.

 2. Paulraw

  Heb je wel vaker bij AH,grote woorden voor onbeduidende producten.
  Aantal jaren geleden werden mensen tijdens de Kerst beroerd van AH’s ´vers konijn´.Bleek niet zo vers.
  Bleek het ingevroren import uit China te betreffen.

  • Windows 8

   U vergist zich. Elk konijn is vers , net zoals “vers geperst” sinaasappelsap.
   Alles draait om de wettelijke definitie en die kan je wel eens verbazen

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Weet ik ,diepvries ontdooid mag ook wel vers heten .Maar AH weet altijd de illusie te wekken van een´kakelvers product uit eigen land ´ ,professioneel gecontroleerd,met daarom een mega prijssticker ,en dan blijkt het gewoon in deze goedkope zooi ingekocht bij een onbetrouwbaar en blijkbaar ongecontroleerd adres.
    Net als bij die glaasjes ,grote kristalwoorden ,zelfde liggen waarschijnlijk voor een grijpstuiver gewoon bij Blokker of de Action.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Via het programma ‘keuringsdienst van waren’ kwam ik te weten dat sinaasappelsap gevriesdroogd wordt en daarna in Antwerpen tot 3 jaar bevroren mag worden bewaard en verkocht als ‘vers geperst’ 😀
     Door het proces verdwijnt overigens de smaak die wordt vervangen door (ethyl)esters

     (in antwoord op Paulraw)
 3. Burgermans

  Een gegeven glas moet je niet in zijn metaaloxide kijken.

 4. Malky

  U bedoeld allicht een EEG richtlijn, het huidige Europese graaicircus doet pas sinds 1993 op uiterst effectieve wijze haar vernietigende werk.

 5. Claudia

  De kristallen glazen van Appie Hein schijnen niet echt te zijn
  Zou die Harry Piekema ook geen computer animatie kunnen zijn?
  Want hij is in al die jaren geen dag niet ouder geworden
  Toch zal ik hem wel missen

Reacties niet toegestaan