Aantal wappies neemt ook na corona nog steeds toe: 10 procent noemt zich ‘kritisch denker’

Wie dacht dat complottheorieën een typisch verschijnsel waren uit de coronapandemie, heeft het mis. Ook nu nog neemt het aantal wappies toe. Een op de tien vindt zichzelf een zogenoemde 'kritisch denker'.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder een kleine 30.000 ondervraagden. Deze kritische denkers, in de volksmond wappies genoemd, twijfelen aan de werkelijkheid zoals overheid, media en wetenschap die beschrijven. Ze geloven in een alternatieve waarheid die voor hen verborgen wordt gehouden.

Ongeveer de helft botst daarover met familie en vrienden. Zo zegt iemand: "Ik hoopte echt dat de band met mijn zoon wat beter zou worden na corona, maar er kwamen gewoon weer nieuwe complotten waar hij in vastzit." 

Hoe het kabinet reageert op de diverse crises helpt niet mee. "Ook na corona gaat het gelieg van dit kabinet door. Dat ze na zoveel schandalen niet weggaan, zegt mij genoeg", vertelt een ondervraagde.

Dat wantrouwen in de politiek is overigens breed gedragen. Van alle ondervraagden - ook de niet-complotdenkers - gelooft slechts een op de drie dat Kamerleden de juiste intenties hebben.

Bron(nen):   EenVandaag