G7-landen willen geen plasticvervuiling meer in 2040

De G7-landen beloven dat ze in 2040 een eind hebben gemaakt aan de plasticvervuiling in hun landen. De klimaat- en milieuministers van de G7 kwamen dat zondag overeen in Tokio, waar de groep van westerse economische grootmachten dit weekend samenkomt.

Vorig jaar spraken Duitsland, Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie al de ambitie uit om plasticvervuiling te stoppen. Nu plakken ze daar voor het eerst ook een beoogde einddatum op. Volgens de verklaring van de G7 moet de uitfasering van plastic bereikt worden door meer duurzame materialen te gebruiken.

De afgelopen twintig jaar is het plastic afval wereldwijd verdubbeld en volgens de economische groep OECD is slechts 9 procent daarvan recyclebaar. De Verenigde Naties vrezen dat de vervuiling van plastic in de oceanen in 2040 nog eens verdrievoudigd is.

De G7-landen willen ook sneller stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, maar kwamen voor die doelstelling niet met een einddatum. De Franse minister wilde dat wel graag en noemde zelfs 2030 als streven, maar Japan en de Verenigde Staten lagen dwars. Die wilden zich door de huidige energiecrisis nog niet binden aan een jaartal dat zo dichtbij ligt.