Trump krijgt meer Republikeinse steun om weer president te worden

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump krijgt steeds meer steun van de Republikeinen om weer president te worden. Inmiddels wil 51 procent van de Republikeinse kiezers dat hij opnieuw een gooi doet naar het presidentschap. Op de tweede plaats komt, met 38 procent, de gouverneur van Florida, Ron DeSantis. Die heeft echter nog niet eens gezegd of hij de kandidaat van de Republikeinen wil worden.

Trump heeft DeSantis inmiddels ruim ingehaald, blijkt uit de jongste peiling van de krant Wall Street Journal. In december had DeSantis nog 14 procentpunten voorsprong op Trump. Bij de ondervraagden gaat het om kiezers die bij voorverkiezingen de Republikeinse kandidaat willen bepalen.

Trump stijgt in de peilingen en krijgt enorm veel aandacht, aldus een adviseur van de Trump-campagne. Volgens hem is dit een uitgelezen mogelijkheid om de verwachte verkiezingscampagne van DeSantis al om zeep te helpen voordat die begint.

Kansrijkste uitdager

DeSantis geldt als de kansrijkste uitdager van Trump als het gaat om welke Republikein volgend jaar ten strijde moet trekken tegen de Democratische president Joe Biden. Trump ziet de gouverneur uit Florida als een volwaardig tegenstander. In advertenties van een actiecomité van Trump-aanhangers wordt de 44-jarige DeSantis aangevallen. Trump (76) zelf bespot de gouverneur in toespraken, video's en posts op sociale media.

De confrontatie tussen Trump en DeSantis spitst zich toe terwijl de 80-jarige president Biden mogelijk volgende week zijn herverkiezingscampagne begint.