Luchtaanvallen in Syrië nog steeds weinig succesvol, IS wint terrein

De westerse coalitie heeft de afgelopen maanden al vele honderden luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Dat kost 300.000 euro per uur, maar veel heeft het nog niet opgeleverd. Sterker nog, IS wint nog altijd terrein. Sinds de start van de militaire campagne zijn er een miljoen mensen bij gekomen die onder het schrikbewind van de terreurgroep leven. Volgens organisaties met bronnen in het gebied is een derde van Syrië nu onder controle van IS. Mouaz Moustafa, adviseur bij de 'Coalition of a Democratic Syria' (CDS), een verzameling van Amerikaans-Syrische oppositiegroepen, zegt: 'Maar erger nog dan de uitbreiding van het IS-gebied is dat het aantal mensen dat onder controle van IS leeft sterk is toegenomen'. Hij wijt de groeiende macht van IS aan een gebrek aan strategische coördinatie tussen de westerse coalitie en de gematigde strijdkrachten in Syrië. Daardoor kunnen het Free Syrian Army en hun medestanders niet profiteren van de luchtaanvallen. Wat hem bovendien frustreert is dat de coalitie steeds het hart van IS wil treffen, terwijl ze zich beter op de frontlinie kunnen richten. Deze kaarten van CDS laten zien dat het gebied van IS flink is uitgebreid. 150113-mak-syria-map-aug-embed 150113-mak-syria-map-jan-embed

Bron(nen):   The Daily Beast      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Vroeger of later zijn er (Westerse) grondtroepen nodig om IS te bestrijden. Maar daarmee los je het onderliggende probleem van het fundamentalisme binnen de islam niet op.

  • Vogelbeest

   Zodra het westen grondtroepen stuurt zijn er in de hele wereld weer iman’s die gaan brullen dat het westen de islam aan het bestrijden is en dan krijgen we iedere geestelijke gestoorde moslim van de hele wereld over ons heen.
   Bovendien: Stel dat we IS is de pan hakken (wat met genoeg inzet helemaal niet zo moeilijk is) wat dan? “Vrije verkiezingen”? Dat volk is helemaal niet geschikt voor vrijheid. Zie drama Irak en bodemloze put Afghanistan.
   Als we het al zouden doen en IS uitschakelen zal er toch weer een soor tdictatuur moeten komen want iets anders werkt in vrijwel geen enkel arabisch land.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Overseas

  Nog een “eilandje” in IS gebied, Dreir ez Zor aan de Eufraat.

  Zie onderstaande links voor foto, kaart en situatie..
  De roze stip is de ingesloten stad.

  Situatie 15 -01-2015

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Syria_and_Iraq_2014-onward_War_map.png

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/theweekinpictures/9972703/The-week-in-pictures.html

 3. Burgermans

  De beste manier om IS te bestrijden is het Syrisch leger van president Assad te steunen. Van alle boeven in Syrië is president Assad veruit de sympathiekste en beschaafdste.

 4. Point

  De beste oplossing zou wel eens kunnen zijn; niet mee bemoeien! Laat ze hun ruzies gewoon zelf uitvechten. Het westen levert de wapens wel, verdienen we ook nog wat.

Reacties niet toegestaan