Dekker: ‘Zittenblijven is ouderwets en duur’

Een kind een jaar laten overdoen omdat het te veel onvoldoendes op zijn rapport heeft, is uit de tijd, vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Hij sluit zich aan bij de bevindingen uit een nieuw rapport van het CPB: blijven zitten is duur en er zijn betere manieren om kinderen op een hoger niveau te krijgen. Volgens het CPB kosten zittenblijvers de staat 500 miljoen euro per jaar. 'Zittenblijven is een bot en duur instrument', concludeert het CPB. Vooral omdat de leerachterstand vaak is beperkt tot enkele vakken, schrijft de Volkskrant. Dekker wijst erop dat er goede resultaten zijn behaald met experimenten met voorscholing voor het primair onderwijs en zomerscholen in het voortgezet onderwijs. 'Zittenblijven is een ouderwetse, dure en niet-motiverende manier om leerlingen erbij te houden', aldus de staatssecretaris. 45 procent van alle leerlingen die in 2012 een diploma haalde, heeft ergens in zijn schoolcarrière gedoubleerd. Vooral op de kleuterschool en in het jaar voor het examenjaar op de middelbare school wordt vertraging opgelopen. Een jaar extra onderwijs kost niet alleen direct jaarlijks 500 miljoen euro, de staat delft ook inkomsten, omdat deze kinderen een jaar later op de arbeidsmarkt komen en dus geen inkomen hebben en geen belasting betalen. Dat zou nog eens 900 miljoen per jaar kosten. Maar volgens het AOb kijkt het CPB slechts 'met een boekhoudersbril' naar het onderwijs. Voorzitter Walter Dresscher: 'Wat heb je er aan als je geld uitspaart op zittenblijvers als de consequentie is dat ze onvoldoende voorbereid in een volgend schooljaar terechtkomen, zomerscholen of bijspijkerprogramma's ten spijt?'

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Waarom niet gewoon iedere leerling een diploma geven? Scheelt de staat miljarden aan overbodige opleidingen!

 2. De Grijze Moppersmurf

  Vertraging oplopen kost geld. Een voorname bron van vertraging zit in de kleuterjaren op school.
  Mag ik daaruit de conclusie trekken dat de ouders die hun 4 of 5 jarig kind een jaar laten doubleren het dus helemaal verkeerd doen? Nou, foei dan maar voor al die ouders.
  Tegen meneer Dekker zou ik willen zeggen: bemoei je alleen met de opvoeding van kleine kinderen waarvan de ouders dat niet doen.

 3. utsjaermets

  Nederland had voor invoering van de tweefasenstructuur (waarmee de onderwijsellende is begonnen naar mijn mening) mee van het beste onderwijs ter wereld. Bleven er in die pre-2fasen-periode ook kinderen zitten ? Ik schat van wel, ongeveer even veel/weinig ? I rest my case. Meneer Dekker heeft maar 1 doelstelling van het kabinet meegeregen : het moet goedkoper. En dan de bek vol hebben van innovatie en hoogwaardige industrie, blablabla.

Reacties niet toegestaan