‘Jihad meth’ goed voor feest en oorlog in het Midden-Oosten

Captagon is de naam van de pil, die in Europa nauwelijks bekend is, maar waar velen in het Midden-Oosten menig feestje mee opleuken. ‘Je vergeet iedereen om je heen, je hallucineert en alles is beter. Je hebt zoveel ideeën,’ vertelt de Libanese Khaled (19). De helft van alle onderschepte amfetamine, het basisingrediënt van Captagon, wordt volgens de Verenigde Naties in het Midden-Oosten gevonden, schrijft De Correspondent. 0,2 procent van de bevolking zou amfetamines gebruiken en dat aantal neemt toe. Ter vergelijking: cocaïne wordt slechts door 0,05 procent gebruikt. In 1961 werd Captagon ontwikkeld voor ADHD'ers, maar in 1986 werd het verboden wegens de verslavende werking ervan. Het middel is nu vooral populair onder welgestelde jongeren in de Golfstaten. De drug geeft ze energie om nachtenlang door te feesten en werkt seksueel stimulerend. Ook wordt hij wel gebruikt als afslankpil, omdat honger ermee wordt onderdrukt. En in Saoedi-Arabië nemen vrachtwagenchauffeurs de pillen om wakker te blijven. Voordeel is dat Captagon veel goedkoper is dan cocaïne. Een pilletje koop je al voor 5 euro in Libanon of voor 16 euro in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Maar de drug is niet alleen geliefd onder feestvierende jongeren, het middel houdt ook de strijders van IS scherp van geest. ‘Het houdt je wakker, het maakt je agressiever, je laat alle remmen los,’ aldus psycholoog Ramzi Haddad, gevestigd in Beiroet. Sommige media noemen de drug zelfs ‘jihad meth,’ vanwege de populariteit onder strijders in Syrië.  

Bron(nen):   De Correspondent      

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Waarom tonen jullie MDMA-pillen? Captagon heeft géén hallucinogene werking.

 2. AT

  Genoeg woestijn waarin je in een camper meth kan koken.

 3. Overseasz

  History repeats… De SS gebruikte pure cristal meth. om hun soldaten harder te laten gaan. A.Hitler liet de drug door zijn lijfarts intraveneuws inspuiten.
  Hij was`verslaafd en werd er krankzinnig door.
  bron:
  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/10/14/high-hitler-nazi-leader-was-a-crystal-meth-addict-says-new-documentary/

 4. Burgermans

  Wat zou er gebeuren als je die haatmoslims xtc geeft in plaats van fenethylline? Gaan ze elkaar dan knuffelen?

Reacties niet toegestaan