Syriza net geen meerderheid Grieks parlement

De linkse partij Syriza heeft zondag net geen meerderheid gehaald in het Griekse parlement. De teller stond op 149 zetels nadat bijna 90 procent van de stemmen was geteld, meldt CNN.

Om alleen te kunnen regeren had partijleider Alexis Tsipras 151 van de 300 zetels moeten halen. Syriza is wel als grootste partij uit de bus gekomen. De links-radicale partij haalde 36,3 procent van de stemmen.

Nieuw Democratie, de partij van de huidige premier Antonis Samaras, sleepte 27,8 procent van de stemmen binnen. Dat is goed voor 76 zetels. De neofascistische partij Gouden Dageraad komt op de derde plek met 6,3 procent.

Tsipras heeft nu drie dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als het hem niet lukt om een coalitie te vormen met een andere partij, mag de partij van premier Samaras een poging doen omdat hij tweede is geworden.

De Europese Unie keek halsreikend uit naar de uitslag van de verkiezingen. Het zag er namelijk naar uit dat Syriza zou winnen. Een schrikbeeld voor de nu nog zittende Griekse regering en de EU, omdat de partij wil breken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland de afgelopen jaren met financiële injecties in leven hebben gehouden.

Griekenland hield zondag vervroegde verkiezingen nadat het parlement er niet in slaagde een president te kiezen. De enige kandidaat die meedeed, Stavros Dimas, kreeg onvoldoende stemmen om in maart Papoulias' opvolger te worden.