Justitie blunderde in eerdere zaak van verdachte moord op Els Borst

Samenleving
dinsdag, 27 januari 2015 om 8:05
welingelichtekringen header 1
Bart van U., verdachte van de moord op oud-minister Els Borst, had mogelijk al veel eerder kunnen worden opgepakt als bij een zaak uit 2012 dna-materiaal was afgenomen, schrijft het AD. Ook is de destijds aangevraagde behandeling tegen waandenkbeelden nooit gestart. Het OM vraagt daarom maandagavond om een 'grondig en breed onderzoek' naar de gang van zaken rond de moordverdachte en de justitiële aanpak.
De verdachte was in 2012 al opgepakt voor het bezit van een Walther-pistool en een Smith & Wesson-revolver. Hij droeg de wapens naar eigen zeggen, omdat hij bang was voor een terroristische aanslag die elk moment plaats kon vinden. Ondanks de grote zorgen over Van U. is er nooit een psychische behandeling gestart en vanwege een misverstand is destijds geen dna-materiaal afgenomen.
Was dat wel gebeurd, dan was de verdachte mogelijk eerder in beeld gekomen. Nu gebeurde dat pas, nadat hij verdacht werd van de moord op zijn zus. Zij is op 10 januari doodgestoken in haar huis in Rotterdam. Ze had haar broer ondanks zijn problemen onderdak geboden. Naar verluidt zou Van U. zijn doorgedraaid na de aanslag in Parijs. In een eerder vonnis staat dat 'zijn leven wordt bepaald door de manier waarop in de media over terrorisme gedacht en gesproken wordt'.
Bron(nen): AD