Justitie blunderde in eerdere zaak van verdachte moord op Els Borst

Bart van U., verdachte van de moord op oud-minister Els Borst, had mogelijk al veel eerder kunnen worden opgepakt als bij een zaak uit 2012 dna-materiaal was afgenomen, schrijft het AD. Ook is de destijds aangevraagde behandeling tegen waandenkbeelden nooit gestart. Het OM vraagt daarom maandagavond om een 'grondig en breed onderzoek' naar de gang van zaken rond de moordverdachte en de justitiële aanpak.

De verdachte was in 2012 al opgepakt voor het bezit van een Walther-pistool en een Smith & Wesson-revolver. Hij droeg de wapens naar eigen zeggen, omdat hij bang was voor een terroristische aanslag die elk moment plaats kon vinden. Ondanks de grote zorgen over Van U. is er nooit een psychische behandeling gestart en vanwege een misverstand is destijds geen dna-materiaal afgenomen.

Was dat wel gebeurd, dan was de verdachte mogelijk eerder in beeld gekomen. Nu gebeurde dat pas, nadat hij verdacht werd van de moord op zijn zus. Zij is op 10 januari doodgestoken in haar huis in Rotterdam. Ze had haar broer ondanks zijn problemen onderdak geboden. Naar verluidt zou Van U. zijn doorgedraaid na de aanslag in Parijs. In een eerder vonnis staat dat 'zijn leven wordt bepaald door de manier waarop in de media over terrorisme gedacht en gesproken wordt'.

Bron(nen):   AD      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Elke dag moet justitie honderden zo niet duizenden beslissingen nemen. Het is nogal logisch dat daar foute beslissingen bij genomen worden. De hele heksenjacht naar het ‘geblunder’ van wie dan ook hangt me de keel uit. Het is altijd met de kennis achteraf lekker makkelijk praten.

  Ik hoop dat het OM er van leert maar al die eigenwijze betweters die denken dat mensen kunnen werken zonder fouten te maken hebben zelf waarschijnlijk nooit wat ondernomen. Want de enige manier om nooit fouten te maken is nooit wat te doen.

  • vandehoedenderand

   Zeker als je bedenkt dat ons rechtssysteem wereldwijd vergeleken bijzonder goed functioneert.
   http://data.worldjusticeproject.org/

   Ik heb het al vaker gezegd, er heerst een klaagcultuur van jewelste in dit land. Een bepaalde partij in Den Haag die non-stop de onafhankelijkheid van onze rechters aan de kaak stelt (“D’66-rechters”) en het OM in twijfel trekt omdat nu en dan een fout wordt gemaakt (‘t is en blijft nu eenmaal mensenwerk) dragen niet bepaald bij aan het beeld dat het één en al geblunder is bij het OM. Ik vermoed dat het alleen maar erger zal worden gezien de huidige peilingen, deze heksenjacht.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Divert

   Ik ben het helemaal met je eens. Bij het zoeken naar “geblunder” in dit land zijn de verhoudingen compleet zoek. In dit specifieke geval: in Nederland ligt het aantal moorden al bijzonder laag. Als ik het nieuws goed volg dan is het merendeel van de moorden in dit land het gevolg van criminele afrekeningen, problemen in relationele sfeer, nog een paar mensen die het slachtoffer worden van criminaliteit, zoals overvallen. Ik denk dat het aantal mensen dat het slachtoffer is van dit soort psychopaten per jaar op 1 hand is te tellen.

   De vraag is dan: hoeveel mensen ben je bereid preventief op te sluiten en hun vrijheid te ontnemen om dit te voorkomen. En ga er dan vanuit dat er een heleboel mensen onnodig niet meer de straat op mogen. Laten we eerlijk zijn, dat gaat gewoon niet. Je kan niet ieder risico uitbannen.

   Er komen jaarlijks bijna 600 mensen om in het verkeer. Dat lijkt mij een veel groter probleem.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Windows 8

   daarvoor dienen procedures RB, dat voorkomt zulke basic blunders

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Burgermans

  Justitie zat fout maar Peter R. de Vries blunderde nog opzichtiger.

 3. jaco.hoogendijk@yahoo.com

  Kan deze man(p.r. de Vries)samen met Geert Wilders verdwijnen uit onze samenleving dan kan het echt een mooie wereld worden

Reacties niet toegestaan