Van Rijns langverwachte verbeterplan voor verpleeghuizen niet erg indrukwekkend

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid komt met een plan om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren. Vorig jaar trokken zijn eigen vader en Ben Oude Nijhuis aan de bel, vanwege de slechte zorg die hun echtgenotes ontvingen in een verpleeghuis in Den Haag.

Officieel is het plan een reactie op een kritisch inspectierapport, maar betrokkenen zeggen dat het pas echt serieus werd opgepakt na de alarmerende verhalen van de oude mannen over hoe hun vrouwen te laat werden verschoond en er soms urenlang geen personeel op de afdeling was.

Na een heleboel overleg met vele instanties ligt er nu een ‘breed’ aanvalsplan. Een ingewijde zegt in het AD: ‘Ik hoopte dat de staatssecretaris verder zou gaan, maar daar lijkt het niet op.’

Van Rijn wil de zorg op vijf punten verbeteren. Ten eerste moet ‘de wens van de patiënt voorop staan’. Er gaan experimenten komen met een individueel zorgplan voor elke patiënt en cliëntenraden moeten professioneler worden.

Ten tweede gaat de zorginspectie strenger en meer controleren. Het derde punt is de verbetering van de personeelssamenstelling. Ook moet het bestuur er voor zorgen dat er genoeg deskundig personeel en goede stageplaatsen zijn.

Daarnaast moet de sector zelf de kwaliteit van de bestuurders controleren. Tenslotte moeten patiënten en hun naasten veel meer informatie krijgen over de kwaliteit van hun instelling.

 

Bron(nen):   AD      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. zo_maar

    “Daarnaast moet de sector zelf de kwaliteit van de bestuurders controleren.” Klokkeluiden?

Reacties niet toegestaan