‘Ja, ik ben gehandicapt. Ja, ik kan gewoon met knappe kerels daten’

‘Mensen denken vaak dat ik geen relatie kan hebben of niet in staat ben tot seks’, vertelt de 29-jarige Britse Samantha Renke. Ze heeft Osteogenesis Imperfecta (OI), een ziekte die er voor zorgt dat haar botten zwak zijn en heel snel breken. Daarom zit ze in een rolstoel.

‘Dat ik een fysieke handicap heb, betekent niet dat ik geestelijk wat mankeer,’ vervolgt ze. ‘Mensen verwachten ook altijd dat ik geen alcohol drink. Of ze vragen me rechtstreeks of ik wel seks kan hebben. Ik ga toch mensen op straat ook niet vragen wat hun favoriete standje is.’

Ondanks haar aandoening werkt Samantha als actrice en vrijwilliger voor goede doelen. En wat mensen ook denken: ze is uitstekend in staat om een relatie aan te gaan. ‘Maar ik ben een dame en wil wel behandeld worden met enig fatsoen.’

‘Toen ik op mijn achttiende voor het eerst uitging, kreeg ik weinig aandacht van de mannen. Jongens willen niet gezien worden met iemand in een rolstoel. Soms merkte ik dat ze elkaar hadden opgestookt om me aan te spreken en me belachelijk te maken.’

Toch had ze later verschillende fijne relaties, waarbij de enige vooroordelen van buitenstaanders af kwamen. ‘Mensen zeiden soms: jullie zijn vrienden zeker? Ze verwachten niet dat aantrekkelijke mannen met mij willen zijn. Maar hé, wat denk je dan dat we doen in het weekend, een potje schaken?’

Ze vindt het wel belangrijk om onafhankelijk te blijven van een man. ‘Ik heb er heel hard voor gewerkt om onafhankelijk te zijn. Ik wil een geliefde, geen verzorger. Als je een relatie begint met iemand in een rolstoel, wil dat niet zeggen dat je diegene de hele dag moet helpen in huis.’

 

Bron(nen):   The Telegraph      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Ik heb er heel hard voor gewerkt om onafhankelijk te zijn”
  Gewerkt? Dus mevrouw krijg geen uitkering als gehandicapte?

  • VerzetIsZinloos

   Hallo, het is Engeland. Hier kun je je WAO/Wajong uitkering verspelen als je werkt. Ineens heb je er dan geen recht meer op. Als je dan werkloos raakt moet je net als ieder ander voldoen aan de regels van wat nu heet de participatiewet. Overigens zullen veel Wajongers als nog goed gekeurd gaan worden, omdat iedereen kan werken behalve als je volkomen lam bent of je kop er af ligt.

   Alles draait in het leven om geluk. Sommige mensen kunnen niet rondkomen van 10.000 per maand en anderen moeten het met z’n tweeën doen van 1 minimum. En dan nog eens chronisch ziek zijn.

   (in antwoord op Windows 8)
   • VonRichthoven456353022260

    Ik begrijp dat mensen op zaterdag avond lekker ontspannen en een borreltje pakken, maar als je sentimenteel wordt en emoties de overhand nemen kan je beter niet deelnemen aan internet discussies.

    Verzet is zinloos en huilen heeft geen nut.

    (in antwoord op VerzetIsZinloos)
    • DoubleUC

     Klopt, voor emoties en gevoelens is in Nederland geen begrip. Kil en emotieloos polderen is de vervanger. Net zo (water)koud als ons klimaat. De letters vervangen door cijfers; dat maakt uitdrukken wat je voelt onmogelijk en ongewenst.

     (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VerzetIsZinloos

      Nou mooi toch dat het in Engeland beter is geregeld ? Hier is alles veel beter geregeld. Nederland is het beste en sociaalste land ter wereld.
      Nee, ik drink niet. Ik bekijk de dingen altijd nuchter.
      Nederland is bij uitstek een profiteursland.
      Alles hangt van profiteurs aan elkaar.
      Van hoog tot laag.
      Maar als er een keer gewerkt moet worden zit iedereen thuis.
      Niemand werkt hier in dit land. Niemand heeft het moeilijk.
      Daarom is iedereen tevreden met de beste regering ooit.

      (in antwoord op DoubleUC)
     • DoubleUC

      Dank je wel: ik heb 17 jaar lang 14 à 18 uur per dag gewerkt, 7 dagen per week wel te verstaan.

      Je hebt de essentie van mijn reactie overigens totaal niet begrepen.

      (in antwoord op VerzetIsZinloos)
     • VerzetIsZinloos

      Was ook een beetje sarcastisch bedoelt.
      Die 60 uur in 5 dagen van mij tellen natuurlijk niet mee in een tijd dat je over de 2de baan meer belasting moest betalen. Had ik eindelijk werk kon ik een beetje uit de schulden komen komt de rOverheid weer om de hoek kijken.
      Werken voor de minima is totaal niet aantrekkelijk. Het levert zo schulden op als je niet uitkijkt.
      Nog even en ik kan de vrije sector in met mijn huur als ze de huurgrens niet oprekken. Betaal bijna 600 euro. Goedkoper wonen wordt moeilijk met z’n tweeën.

      Dit soort artikelen is leuk, maar het bewijst helemaal niks. Alles draait om geluk. Ben vaak genoeg buiten de boot gevallen. Ook qua relaties. Als alleenstaande ben je trouwens nu beter af financieel. Ik toen al. En ik hoefde niet te bezuinigen. Ik kon gewoon gemeentelijke belastingen betalen.

      Ik blijf er bij dat werken voor de dommen is.
      Slimme mensen hoeven niet te werken en hebben veel meer inkomen. Kunnen alles van de bank lenen.
      Ik werk nu als vrijwilliger bij een voedselbank dus ik weet hoe de vork in de steel zit.
      Daar komen geen minima meer bij.
      Rijke mensen kunnen absoluut niet met geld omgaan en als ze op straat staan dan hangen ze (allebei). Het is triest, maar het is wel waar. Helaas.
      Alles hangt van geluk aan elkaar, maar de meeste mensen willen het niet zien. En het geluk ligt ook op straat. Alleen fiets ik daar alleen over heen. 😉

      (in antwoord op DoubleUC)
 2. marianne martens

  Deze vrouw is mooi en zeer krachtig, mijn Willy Wortel zwager zou zeggen: ” Spreek voor je zelf”.

Reacties niet toegestaan